La Cluj- Napoca, a zacut 30 de minute pe Bdul Eroilor asteptand ambulanta - VIDEO / UPDATE: Bărbatul era numai băut


Un barbat cazut pe strada pe Bulevardul Eroilor a fost preluat de un echipaj SMURD dupa aproape 30 de minute de la apelul initial la 112.

Dupa ce s-au facut trei apeluri la 112 un operator ISU Cluj a spus ca ambulanta a plecat la primul apel, dar ca nu stie unde s-a blocat.

Clujenii adunati pe Eroilor, langa tanarul cazut, au spus ca dupa cazul Caracal 112 tot nu functioneaza cum trebuie.

Primul apel s-a făcut la ora 17:48, iar ultimul la 18:13. Ambulanța SMURD a ajuns la 18:18.

5a361dccb8ffb8fb9589b0c4f4e03743.jpg

Poziția ISU Cluj, legat de acest incident: Echipajul SMURD este acuzat de faptul că a ajuns cu întârziere aseară, după mai multe apeluri repetate la 112, pentru a interveni în cazul unui bărbat întins pe Bulevardul Eroilor, din municipiul Cluj-Napoca, situație despre care am dorim să facem câteva precizări.

Primul apel în această situație a fost primit în jurul orei 17.50, iar apelantul solicita intervenția pentru un bărbat căzut lângă un local privat, iar în convorbirea cu dispecerii și medicul coordonator a fost precizat faptul că bărbatul prezenta o stare post consum alcool, posibil și alte substanțe, și că nu suferise traumatisme evidente. 

Acest lucru semnifică pentru dispeceri faptul că persoana respectivă nu este în pericol iminent, dar este indicat un consult pentru a clarifica orice suspiciune de afecțiune gravă pentru persoana respectivă.

Echipajul SMURD aflat pe strada Johannes Gutenberg a fost alertat la ora 18.08, timp în care s-a revenit cu doilea apel, care preciza că bărbatul  ”este inconștient”. Salvatorii au ajuns pe Bulevardul Eroilor în 9 minute, traversând prin traficul  din centrul orașului, și au constatat imediat ce au ajuns acolo că, de fapt, bărbatul era conștient și că nu erau indicii evidente de traumatisme.

Echipajul l-a preluat pentru a fi consultat, moment în care acesta a început să se agite și să împiedice evaluarea medicală. Astfel, a fost transportat la unitatea de primiri urgențe pentru investigații suplimentare, însă în urma evaluării nu au fost găsite urme traumatice, ba din contră pacientul a devenit coerent, mai ales în momentul în care înjura vehement personalul medical, chiar dacă singura grijă a acestora era starea lui de sănătate.

Până la urmă, puternic iritat de insistențele personalului medical, s-a ridicat și a plecat pe picioarele lui din unitatea de primiri urgențe, la ora 20.55, după două ore de odihnă petrecute acolo.

Recomandăm ca în situațiile asemănătoare, când printr-o simplă privire către persoana întinsă pe jos este dificilă diferențierea stării de somn față de starea de inconștientă, să-i adresăm persoanei respective câteva întrebări pe un ton mai ridicat, să-i aplicăm stimuli tactili, astfel încât să putem preciza în momentul apelării la 112, faptul că este o stare reală de pericol sau o stare fiziologică normală de somn. Dacă credeți că persoana deveni agresivă, vă rugăm să specificați acest lucru dispecerilor pentru a putea trimite la timp și echipajele de poliție.

O situație de acest fel, care la prima vedere nu ar părea o exagerare, poate deveni subit nefericită dacă cineva ar avea nevoie de resuscitare exact în același timp.

Spunem acest lucru având în vedere că echipajul SMURD, care a răspuns aseară pe Bulevardul Eroilor, era singurul încadrat cu medic în momentul respectiv, pentru întreg municipiul Cluj-Napoca, iar dacă ar mai fi fost o singură altă solicitare pentru cineva care ar fi avut nevoie de resuscitare, ar fi însemnat că ambulanța va întârzia mult prea mult pentru putea salva persoana respectivă. 

Celelalte două echipaje SMURD din municipiul Cluj-Napoca răspundeau în momentul solicitării de pe Bulevardul Eroilor pentru alte două cazuri grave, primite la 17.23 și 17.45. Primul caz se desfășura la aeroport pentru a prelua un pacient adus cu elicopterul, care a fost predat la Neurochirurgie la ora 18.25, iar cel dea de-al doilea echipaj acorda primul ajutor calificat unei persoane care leșinase și prezenta un ritm cardiac scăzut, pe strada Vaida Voievod, din municipiul Cluj-Napoca, și care a fost predată predată la unitatea de primiri urgențe la ora 18.55.

Pentru noi este primordial să fim alături de cei care au cea mai mare nevoie de noi, însă alertarea neîntemeiată a echipajelor medicale pentru cazuri care nu sunt urgențe poate să afecteze decisiv șansele de a salva o persoană care se află în pericol iminent.

Comentarii Facebook