La Cluj, aerul dauneaza grav sanatatii! Concentratia de praf depaseste normele europene


Romania risca sa fie data in judecata la Curtea Europeana de Justitie pentru depasirea limitelor admise de praf in 15 zone ale tarii, printre care si Clujul.

 

Romania are termen pana la jumatatea acestui an sa scada concentratiile de praf din cele 15 zone. In caz contrat, statul roman va fi dat in judecata de Comisia Europeana la Curtea Europeana de Justitie, iar Romania risca sanctiuni de ordinul zecilor sau chiar al sutelor de milioane de euro, informeaza gandul.info.

 

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a convocat o videoconferinta cu alesii locali din cele 15 zone in care este depasita concentratia de praf din aer in vederea gasirii unor solutii. In Uniunea Europeana, concentratia maxima admisa este de 50 de micrograme/mc/zi.

 

Potrivit statisticilor, PM10, adica praful compus din particule mai mici de 10 microni, sunt produse natural de vulcani sau furtuni, dar si de activitatea umana, industrie, trafic, incalzirea locuintelor. Aceste particule sunt inhalate si provoaca astm, cancer pulmonar si boli cardiovasculare.

 

Infografie: gandul.info (Cu rosu sunt marcate zonele in care este depasita concentratia admisa de praf)

Comentarii Facebook