La accidentul mortal din Gilău a intervenit un ambulanțier, care a ținut victimele în viață - VIDEO EXCLUSIV


Un ambulanțier a intervenit la accidentul mortal din Gilău și a ținut victimele în viață. Din nefericire o femeie în vârstă a decedat, pe e loc, în urma impactului.

Sunt ambulantier Ioan Baidoc și am fost primul la accident. Am reușit sa intervin și sa coordonez martorii pana la venirea ISU, reușind menținerea în viata a celor trei victime grav rănite”, ne-a relatat Baidoc.

Am fost ambulanțier vreo 15 ani la Sălaj. Am fost a treia mașină care am fost în fața accidentului și din spirit civic m-am dus să văd despre ce este vorba. Din păcate au fost trei victime grav rănite. Șoferul s-a autoevacuat, iar in spate erau încă două victime încarcerate. Pe scaunul din față era o femeie care era decedată. Avea traumatism cranio-cerebral deschis incompatibil cu viața. 

Am făcut ce am știut ca să temporizez, să coordonez martorii și să menținem funcțiile vitale ale victimelor de pe scaunele din spate. Erau comatoase și din fericire am reușit să coordonez și să temporizez starea lor cu ajutorul martorilor. 

În primul rând, am început să urmărim dacă victimele respiră și sunt conștiente, dacă nu sunt hemoragii masive. Se încerca imobilizarea victimelor într-o poziție confortabilă. S-a fixat manual sau cu improvizații gâtul până când se putea fixa cu un guler cervical. 

Nu am putut să fac mare lucru pentru că victimele erau încarcerate. Șoferul  a avut un traumatism cranio-cerebral deschis. I-am aplicat un pansament compresiv, cu apăsare manuală. 

Am rupt ușile din spate și am rupt ușa de la portbagaj și am degajat victimele ca să poată respira. Erau băgate în scaunul din față și am tras spătarul ca să revină la loc. Una dintre victime avea piciorul prins între scaunele din față și l-am eliberat.

Între timp a venit o ambulanță dinspre Huedin, cu un pacient. Am aplicat alături de ei gulere cervicale femeilor din spate, care respirau și aveau funcții vitale. Am urmărit să nu aibă hemoragii, în afara traumatismelor craniene vizibile, cu plăgi contuze și escoriații. Aveau semne vitale și am reușit să le menținem fixe într-o poziție favorabilă.

Le-am cerut martorilor să aducă pături pentru că victimele erau într-un șoc hemodinamic și pierderea de căldură este fatală. Le-am acoperit cu pături și după câteva minute au venit SMURD-ul si pompierii și eu m-am retras, pentru că nu mai aveam ce să fac. 

Autobasculanta a ieșit de pe un drum secundar și a vrut să facă stânga. Eu efectiv nu am văzut momentul coliziunii, decât în secunda doi, când am văzut fum și după ce mașinile s-au oprit. 

Eu mă deplasam spre Cluj-Napoca și cel implicat în accident spre Gilău și a fost împins de basculantă până pe contrasens”, a spus ambulanțierul Ioan Baidoc. 

Accident GRAV în Gilău lângă reprezentanta MAN - VIDEO / UPDATE - O persoană a murit

Comentarii Facebook