Jurnalistii clujeni vor protesta in strada fata de impozitul pe drepturile de autor


Jurnalistii clujeni sunt decisi sa iasa in strada pentru a protesta fata de ordonanta 58/2010, care prevede impozitarea veniturilor din activitati independente.

Jurnalistul Mihai Soica, de la Evenimentul Zilei, a cerut conducerii Asociatiei Profesionistilor din Presa Cluj (APPC) sa organizeze un miting, prin care jurnalistii sa isi exprime pozitia fata de aceasta ordonanta care "a masacrat presa prin supraimpozitare sau dubla impozitare. Este inadmisibul ca intr-o tara democrata sa platesti doua impozite pentru acelasi venit. Cum anume sa platesti de doua ori pentru pensie, sanatate sau somaj, cand acelasi drept il vei primi o singura data?

 

Nu primesti doua pensii, ci doar una, cel mult usor majorata! Un singur ajutor de somaj stabilit la o suma fixa de catre Guvern sau o gretoasa asistenta medicala, plina de gandaci si fara medicamente. Este dreptul nostru si trebuie sa il aparam. Este doar orasul lui Calin Nemes si Lucian Matis care au avut curajul sa se puna in fata gloantelor in decembrie 1989 pentru drepturile noastre", a afirmat junalistul Mihai Soica, pe forumul intern al organizatiei.

La protest sunt chemati sa se ralieze scriitorii, actorii si artistii care au de suferit de pe urma impozitarii drepturilor de autor. Liderul sindicatului din cadrul Teatrului National Cluj, Emanuel Petrean, a declarat pentru Stiri de Cluj ca ii vor sustine pe jurnalisti in acest protest, care ii afecteaza si pe ei in cazul in care sunt implicati intr-o activitate remunerata cu o suma fixa, cu caracter independent.

 

Cei mai afectati de aceasta ordonanta par a fi jurnalistii, care de multe ori au domiciliile de rezidenta in alte orase, asa ca multi nu vor putea ajunge in timp sa isi depuna declaratiile si vor risca amenzi aspre, ce variaza intre 2.500 si 5.000 de lei.

 

In Judetul Cluj sunt cateva mii de persoane platite pe drepturi de autor, PFA sau conventie civila, care trebuie sa plateasca impozit pe veniturile independente. Miercuri, 25 august, este ultima zi in care pot fi depuse declaratiile si platite impozitele, dupa care vor fi aplicate amenzi.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

UPDATE:

 

Mitingul ar urma sa aiba loc la inceputul lunii septembrie, dupa ce vor fi obtinute toate aprobarile si avizele.  In zilele urmatoare vor avea loc intalniri intre jurnalistii din cadrul APPC si reprezentantii actorilor, solistilor de la Opera Nationala si ai altor artisti, care ar putea lua parte la protest.

 

Comentarii Facebook