Jurnaliștii britanici despre Cluj-Napoca: ”Am vizitat un frumos oraș european ”înghețat în timp”, cu puțini turiști”


Cluj-Napoca este al doilea oraș ca mărime din România după București și capitala neoficială a Transilvaniei, fiind și gazda festivalurilor Electric Castle și Untold, scriu jurnaliștii britanici de la mirror.co.uk.

Aceștia au mai descris Clujul ca un mic oraș european, care are avantajul de a fi oraș universitar în plină dezvoltare, cu festivaluri de muzică și o scenă de jazz, dar și un loc liniștit, tradițional, în care timpul pare să se miște mai încet.

Cluj-Napoca este una dintre cele mai puțin cunoscute destinații din categoria de orașe secunde. Acest lucru este valabil chiar dacă se află la doar un pas în spatele Bucureștiului, fiind al doilea oraș ca mărime din România, au mai scris jurnaliștii britanici.

Când am fost în Cluj acum cinci ani, am făcut-o pentru că prietena mea a ales-o ca destinație în bugetul nostru de atunci. Biletele de avion costau cât un zbor intern în Marea Britanie, în timp ce apartamentul - ce-i drept, cu miros de fum - în care am stat a costat mai puțin de 100 de lire sterline pentru cinci zile. Lucrurile s-au schimbat puțin acum - atât din cauza inflației globale, cât și a faptului că orașul a devenit mai cunoscut și mai select - dar orașul este încă foarte accesibil.

Chiria este cu 80% mai mică decât în Londra, o cină în trei feluri pentru doi costă 35 de lire sterline, jumătate de litru de bere la draft te va costa 2 lire sterline și un pachet de țigări este în jur de 4 lire sterline, conform indicelui de costuri de trai al Numbeo.

Ceea ce distinge Cluj de alte orașe românești mai mari este populația sa de studenți. Are 11 universități și peste 100.000 de studenți care trăiesc în oraș, ceea ce înseamnă că există aproape un student pentru fiecare patru persoane din oraș”, scriu cei de la www.mirror.co.uk.

Jurnaliștii britanici cred că prezența studenților ”este în parte a motivului pentru care Cluj a câștigat o reputație ca fiind un centru artistic și festivalier al Europei de Est. Electric Castle, care a câștigat premiul pentru cel mai bun festival de dimensiuni medii la European Festival Awards 2019, are loc în umbra unui spectaculos Castel Banffy, foarte transilvănean.

Un alt mare festival de muzică electronică, Untold, urmărește producții epice de nivel Tomorrowland și a fost frecventat de 420.000 de oameni anul trecut, parcul central din Cluj fiind inundat de petrecăreți pe parcursul unui weekend în august. În 2022, festivalul a fost considerat al cincilea cel mai bun din lume de către Vibrate.

O mare parte din scena culturală, am descoperit în timp ce săream din bar în bar de cocktailuri, este jazzul. Casa Jazz este un loc minunat pentru a te relaxa cu o băutură și câteva tonuri liniștitoare, aflată într-o clădire istorică frumoasă deținută de o familie de tapiseri de lux germani din secolul al XVIII-lea. Jazz in the Park are loc la sfârșitul lunii iunie și a fost numit cel mai bun festival mic în 2019.

În afara weekendurilor de festival, orașul este liniștit. Este un loc mare fără agitație, tumult și străzi aglomerate care pot fi găsite în majoritatea marilor așezări din Marea Britanie. Clădirile administrative din secolul al XV-lea ale vechiului oraș și străzile pietruite din fața lor ajută la crearea impresiei că Cluj este parțial înghețat în timp.

Scena muzeelor și galeriilor din Cluj nu este extinsă, dar în timpul vizitei mele un local prietenos ne-a sugerat să vizităm Muzeul Farmaciei. De aproape 500 de ani, românii au făcut poțiuni și balsamuri în clădirea muzeului, care acum găzduiește o colecție intrigantă de instrumente sângeroase și rețete medicinale suspecte.

O atracție puțin mai mare este Salina Turda, care se află puțin mai departe de oraș. Mina este încastrată adânc în adâncurile Transilvaniei și este rezultatul exploatărilor iriașe de sare, care s-a format în urma evaporării mării care acoperea întreaga regiune acum milioane de ani”, mai scriu britanicii.

Comentarii Facebook