Judecătorul Cristi Danileț a revenit la Tribunalul Cluj, după un an și jumătate de pauză forțată: „Am revenit unde mi-e locul”


Judecătorul clujean Cristi Danileț a revenit luni la Tribunalul Cluj, după ce un an și șase luni a fost nevoit să ia o pauză forțată. Danileț a trăit pe baza unui venit lunar dintr-o chetă făcută de zeci de judecători și procurori din România, după ce a fost exclus din magistratură.

După un an și 6 luni de pauză forțată, azi am revenit acolo unde mi-e locul. Miercuri am prima ședință de judecată după atâta timp”, a transmis Danileț, luni.

Judecătorul Cristi Danileţ a fost suspendat din activitate de Consiliul Suprem al Magistraturii, pe 13 decembrie 2021, imputându-i-se anumite manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare.

În replică, Cristi Danileț a susținut că postările de pe reţelele de socializare, care i-au fost imputate, nu au avut nicio legătură cu Justiţia, referindu-se strict la viaţa sa privată. Într-una dintre acele înregistrări video, judecătorul tăia gardul viu de acasă, iar în celălalt, curăța piscina. 

Pe 25 mai 2022, Cristi Danileț a fost exclus pentru a doua oară. De această dată i s-a reproșat că este membru al două organizații neguvernamentale, „VeDem just” și „Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană”, ambele cunoscute pentru pozițiile critice la adresa Executivului.

De fiecare dată, Cristi Danileţ a contestat decizia CSM în instanţă, având în cele din urmă câştig de cauză. La finele lunii aprilie 2023, el a anunțat pe rețelele sociale că a câştigat, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, și al treilea proces cu CSM, privind excluderea sa din Magistratură, fapt care i-a permis să revină în funcţia de judecător la Tribunalul Cluj.

El ar urma să primească și salariile aferente perioadei în care a fost suspendat, dar acestea îi vor fi parțial diminuate, în urma celor mai recente decizii juridice, luate la adresa sa, în urma contestațiilor judecate.

Comentarii Facebook