Judecătorul clujean, Cristi Danileț, despre greva magistraților pentru pensii speciale: „Adevărata presiune s-ar pune prin grăbirea proceselor, nu amânare”


Judecătorul clujean, Cristi Danileț, spune că nu vrea să comenteze protestele magistraților pentru „salvarea” pensiilor speciale, însă măsurile luate de aceștia sunt contraproductive. Danileț precizează că pe unii i-ar speria mai degrabă grăbirea proceselor de judecată, ci nu amânarea acestora cum au stabilit magistrații clujeni.

Pentru implicarea mea la protestele magistraților din anii 2018-2019 am fost anchetat în patru acțiuni disciplinare. Așa că acum nu voi comenta subiectul salariilor și pensiilor magistraților.

Spun doar atât: adevărata presiune s-ar putea pune nu prin amânarea dosarelor sau oprirea activității, ci prin grăbirea proceselor”, a transmis Cristi Danileț.

Judecătorii Curţii de Apel Cluj au decis, marți, să amâne judecarea cauzelor, cu excepția celor urgente, începând cu data de 21 iunie 2023. 

Magistrații susțin că modificarea pensiilor speciale ar încălca independența justiției. Pensiile magistraților sunt printre cele mai mari pensii din sistemul bugetar, iar reforma pensiilor speciale a fost asumată de guvern prin PNRR. Decizia magistraților va avea impact și asupra mediului de afaceri, dat fiind că multe litigii comerciale ajung în instanțe, însă magistrații clujeni spun că protestează „în interesul societății”.

Coaliția de guvernare a anunțat că va crește treptat vârsta de pensionare pentru magistrați și va schimba modul de calcul al pensiei astfel încât să fie luate ca bază veniturile pe o perioadă mai lungă, nu doar cele din ultimul an de activitate. 

Citește și: Magistrații clujeni protestează față de modificarea pensiilor speciale! Activitatea instanțelor, perturbată „în interesul societății”, spun magistrații

Comentarii Facebook