Judecătorii clujeni au anulat starea de urgență, motivând dubla măsură cu Untold, Electric Castle și congresul PNL


Judecătorii clujeni spun că organizarea Untold, Electric Castle, Saga și a congresului PNL s-a făcut în timp ce alte activități firești sunt restricționate. 

Curtea de Apel Cluj a anulat, acum o săptămână, două Hotărâri de Guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României dar şi actul care impune folosirea certificatului verde pentru desfăşurarea unor activităţi în România, relatează News.ro.

Două persoane au atacat aceste acte, iar judecătorii de la Secţia de contencios administrativ din cadrul Curţii de Apel Cluj le-au anulat, acum o săptămână. Magistrații au motivat acum că organizarea acestor evenimente cu zeci de mii de oameni reprezintă o dublă măsură.

Curtea remarcă că la data de 09.09.2021 când a fost adoptat HG 932/2021 a început festivalul Untold care a avut o participare potrivit organizatorilor de 360 de mii de persoane, circa 75.000 de persoane pe zi, iar cu toate că Guvernul a invocat creşterea activităţii epidemice nu a modificat condiţiile stabilite pentru participarea la festivaluri, lăsând plafonul maxim de 75.000 persoane. Anterior doar la Cluj-Napoca au mai existat festivalurile Electric Castle la care au participat circa 186.000 persoane şi Jazz in the Park cu circa 100.000 persoane, în timp ce la Bucureşti s-a desfăşurat festivalul Saga, cu participarea a circa 135.000 de oameni şi Congresul Partidul Naţional Liberal cu circa 5000 de oameni prezenţi în interiorul locului de desfăşurare. Or, în condiţiile în care astfel de evenimente ar avea loc lunar, majoritatea populaţiei ar fi purtătoare a virusului SARS COV 2, iar România ar rămâne permanent în stare de alertă. Prin urmare, s-a luat dubla măsură a restricţionării pe de o parte de la evenimente fireşti cum ar fi activităţile sportive, luatul mesei la un restaurant, activităţi cu adevărat culturale, iar pe de altă parte a fost permisă organizarea unor evenimente ce implică participarea a zeci de mii de persoane şi care generează o aglomerare de persoane unde este discutabil dacă se poate menţine o distanţă de control şi această modalitate de normare este cel puţin nefirească”, se arată în Ordonanţa preşedinţială nr. 236/28 septembrie 2021 a Curţii de apel Cluj.

Un complet de la Curtea de Apel Cluj a admis, marţi, o acţiune formulată de două persoane fizice care solicită anularea a trei Hotărâri ale Guvernului României. Două dintre actele normative vizează prelungirea stării de alertă, iar a treia reglementează folosirea aşa-numitului certificat verde pentru unele activităţi. Soluţia Curţii de Apel Cluj nu este definitivă, procesul urmând a fi tranşat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Guvernul nu a reacționat în niciun fel încă.

Comentarii Facebook