IPS Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului: "Clujul este sub mine!" - VIDEO


Inalt Prea Sfintia Sa Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului, a spus sambata, 5 martie, la Cluj ca nu poate candida pentru scaunul de mitropolit al Clujului pentru ca ii interzice canonul bisericesc.
 
"N-am cum sa candidez. Daca m-ati dori asa as candida, dar, din punct de vedere al ordinii canonice, Clujul este sub mine si eu nu pot vin in jos. Nu este vorba de teritoriu, este vorba despre ordinea canonica.

Prima este Patriarhia, apoi este Iasul si pe urma e Sibiul
", a precizat IPS Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului.

Acesta i-a urat succes episcopului vicar Irineu Bistriteanul, despre care fostul Mitropolit Bartolomeu a spus ca ar trebui sa ii fie urmas. "Dumnezeu sa ii ajute lui Irineu si altora", a spus mitropolitul Ardealului.

IPS Laurentiu Streza si-a nuantat declaratia data in urma cu 40 de zile cand a spus ca Ardealul este unul singur si ca Mitropolia Clujului ar putea sa nu "supravietuiasca".

"Puteti dumneavoastra sa imi dovediti ca Ardealul nu este unul singur. Daca aveti curaj in Cluj sa spuneti ca Ardealul nu-i unul singur atunci... Mitropolitul inaintea mea a fost pe tot Ardealul si a fost si pe mai mult, a fost si pe Ungaria, si la vremea potrivita s-a facut mitropolia Banatului si nu s-a intamplat nimic, si asa s-a facut si mitropolia aceasta (n.red. mitropolia Clujului) din punct de vedere pastoral, ca daca e nevoie cu atat mai mult sa fie. Pe mine nu m-a lezat cu nimic, din contra trei sferturi din grijile mele mi le-a preluat celalalt. Noi vom fi totuna, Ardealul trebuie sa fie, si iata ca incercam sa fim una prin deciziile pe care le luam toti impreuna.

Toti am fost colegi, majoritatea dintre episcopi mi-au fost studenti
", a mai spus IPS Laurentiu Streza.

 

Mitropolitul Ardealului a participat la Cluj la parastasul de 40 de zile de pomenire a lui IPS Bartolomeu, care a decedat la finele lunii ianuarie.

 

Citeste si...

Patriarhul Daniel: "Sunt 30 de candidati pentru scaunul de Mitropolit al Clujului!" - VIDEO

Noul mitropolit al Clujului va fi ales in 18 martie, zi in care IPS Bartolomeu ar fi implinit 90 de ani

Comentarii Facebook