IPJ Cluj, zguduit de SCANDALURI SEXUALE: Mi-a băgat mâna pe sub cămașă și mă pipăia

 

IPJ Cluj este zguduit de mai multe scandaluri sexuale, în care polițiste acuză că au fost hărțuite sexual.

 

Zeci de polițiste au fost audiate, în cursul zilei de miercuri, 16 ianuarie. ”Colega mi-a povestit că a fost chemată la el (n.red. polițist cu funcție în IPJ Cluj) în birou şi mi-a povestit că i-a băgat mâna pe sub cămaşă”, a declarat o polițistă.

  

Cele mai grave cazuri de hărțuire a avut loc la Secţia 4 de Poliţie Cluj-Napoca. Comisarul şef Alexandru Miron este acuzat de o polițistă că i-a făcut avansuri. 

 

Poliţista L.B. susține că este și acum traumatizată de cele întâmplate. Ea a lucrat la secţia 4 între anii 2008 și 2011. ”Nu pot să zic că mă şantaja cu privire la celelaltă relaţie pe care o aveam cu un alt coleg. Expresia pe care a folosit-o dl. Miron a fost: ”Cum adică, dacă f..e agentul, pot să f.t eu. La o şedinţă de avansare, imediat după ce m-a prins de mână şi m-a tras la el în braţe. Îmi aduc aminte cu groază de acele momente. Venea la mine în birou după ce plecau colegii mei, venea şi mă prindea de talie. Încerca să mă prindă şi eu mă retrăgeam. Dacă eu mă duceam după birou, venea după mine. Erau avansuri clare, fără discuţie”, a relatat polițista. 

 

Comisarul șef Alexandru Miron ar fi continuat să o hărțuiască pe polițista L.B. la fiecare eveniment public al Secției 4. 

 

A fost o petrecere şi m-a pus să stau lângă el. A zis că ăsta este locul tău, ţi l-am păstrat şi tu stai aici. Tot timpul îmi punea mâna pe picior şi a văzut asta şi secretara de la Cecţia 4. Când am plecat de la acea petrecere am fugit pe scări în jos, la restaurantul Cortina, a venit după mine şi m-a întrebat dacă nu vreau să mă ducă acasă sau să mergem în Făget să bem ceva. Pentru mine comportamentul era foarte clar de hărțuire sexuală. 

 

Eu am venit la Secţia 4, în aprilie 2008. Au început cu invitaţii la cafea, la un pahar de vin dar eu nu am acceptat niciodată. Eu mă eschivam tot timpul, îl evitam. Avansurile creşteau proporţional cu refuzurile mele. Pentru mine faptul că m-a tras la el în braţe, îmi punea mâna pe şold era de ajuns pentru a-mi provoca o stare de teroare psihică. M-am simţit foarte rău”, a declarat femeia. 

 

Și alte polițiste au fost supuse aceluiași tratament și au ajuns chiar și în biroul chestorului Ioan Păcurar, șeful IPJ Cluj, unde s-au plâns de comisarul șef Alexandru Miron.

 

Pe una din colege am luat-o de mână şi am dus-o la inspectorul şef Păcurar, unde a avut o criză nervoasă și a povestit ce se întâmplă, dar a refuzat să scrie pentru că i-a fost frică să o dea afară. Colega mi-a povestit că a fost chemată la el în birou şi mi-a povestit că i-a băgat mâna pe sub cămaşă”, a mai spus L.B. 

 

Cea de-a doua victimă a lui Alexandru Miron a spus că, după ce și-a refuzat superiorul, a avut de suferit pe linie profesională. ”Refuzul de a ceda s-a transformat într-o răzbunare. Începea să îmi ceară tot felul acte. Agenda plan de muncă o verifica la minut. Mă verifica tot timpul şi mă punea în nişte situaţii foarte penibile”, a spus cea de-a doua polițistă, sub protecția anonimatului. 

 

L.B. a mai povestit că în în aprilie 2011 a depus un memoriu dur, în care semnala toate abuzurile, iar septembrie 2011 s-a mutat la Secția 1. 

 

Raportul l-am depus în aprilie şi eu am plecat de la secţie la 1 septembrie când efectiv am făcut o criză de plâns şi a avut milă de mine. Am fost chemată la inspectia internă şi m-au întrebat dacă vreau să depun plângere penală dar am zis că nu deoarece nu aveam cum să probez”, a mai spus L.B.

 

Comisarul şef Alexandru Miron a fost plecat în Afganistan, reprezentând România în misiune oficială, iar acum conduce Secția de Poliție Florești.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE

 

În cursul anului 2010, la  nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj a fost  înregistrat un raport al poliţiştei la care dumneavoastră faceţi referire în care aceasta semnala aspecte neconforme cu deontologia profesională a şefului Secţiei 4 Cluj-Napoca.

 

În urma verificărilor efectuate s-a concluzionat că aspectele sesizate nu s-au confirmat. Faptele prezentate nu au constituit indicii temeinice care să reflecte săvârşirea unei fapte de natură disciplinară, respectiv comportament nedeontologic din partea comisarului şef de poliţie. Menţionăm faptul că înainte de finalizarea verificărilor poliţista a fost îndrumată să depună plângere penală însă aceasta a refuzat. 

 

În acest context, după finalizarea verificărilor efectuate, în vederea sprijinirii poliţistei, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj a luat măsura mutării acesteia la o altă subunitate din cadrul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Anca Purdea.

 

 

Comentarii Facebook