Institutul ”Elie Wiesel” acuză că mișcarea legionară participă la protestele faţă de Roşia Montană

 

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” susține că la protestele faţă de proiectul minier de la Roşia Montană participă și mișcarea legionară.

 

Alexandru Florian, directorul general al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”, a declarat la Cluj că adepții mișcării legionare au ieșit în stradă la Brașov și București. 

 

Manifestările în stradă împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană au reprezentat o oportunitate la Bucureşti, dar şi la Braşov, la acest sfârşit de săptămână, ca să iasă în stradă asociaţii, fundaţii care au în obiectul de activitate, în mod clar afirmat public, reactualizarea valorilor mişcării legionare. Mişcarea legionară, trebuie să ştie toată lumea, a fost fascismul românesc în perioada interbelică.

 

Duminică seară, la Bucureşti, mişcarea legionară a avut un banner şi a manifestat în Piaţa Universităţii, iar la Braşov au fost mesaje cu caracter antisemit legate de Roşia Montană, că evreii americani ar fi interesaţi să exploateze aurul. Sunt diverse situaţii când extremismul interbelic apare cu haine noi, cu mesaje, uneori, vechi, cu aceleaşi sloganuri, încercând să apere o aşa-zisă cauză nobilă. Cerem autorităţilor statului să intervină pentru ca astfel de manifestări legionare să nu mai aibă loc”, a declarat Alexandru Florian, citat de Mediafa.

 

Alexandru Florian a participat, luni, la Cluj-Napoca, la seminarul ”Educaţia pentru viitor prin înţelegerea trecutului. Pregătirea formatorilor de profesori în domeniul istoriei Holocaustului”.

Comentarii Facebook