Instanța a decis definitiv! Doi elevi din Cluj trebuie să-i plătească unei profesoare 30.000 de lei pentru insultă


O profesoară din Cluj va primi despăgubiri în valoare de 30.000 lei de la părinţii a doi foşti elevi, care au ironizat-o pe reţelele de socializare. 

Vineri, Tribunalul Cluj a confirmat o soluție a Judecătoriei Cluj-Napoca prin care părinții ai doi elevi cu vârsta sub 14 ani au fost obligați să plătească unei profesoare suma de 30.000 lei pentru batjocorirea ei pe grupul de Whatsapp al clasei și pe Facebook (Dosar 26335/211/2019). 

În anul şcolar 2018-2019, când profesoara era şi dirigintă la clasa a VII-a C de la Şcoala Gimnazială "Ion Agârbiceanu" din Cluj-Napoca, înainte cu o zi înainte de începerea şcolii, unul dintre elevi a postat o caricatură la adresa dascălului, care ilustra o maimuţă, pe grupul de WhatsApp al clasei. Imagine a devenit apoi fotografia de grup şi a fost publicată pe un cont fals de Facebook.

Elevul ar fi continuat ironizarea profesoarei, iar în luna decembrie 2018 a prelucrat o noua fotografie denigratoare şi insultătoare la adresa femeii. În martie 2019, un al doilea elev ar fi creat pe Facebook un cont fals, cu numele profesoarei, folosind ca poză de profil, respectiv fotografie de copertă, cele două imagini editate de colegul său. 

Profesoara a luat foc și a deschis un proces, solicitând daune morale de 50.000 de lei pentru atingerea adusă onoarei, demnităţii şi reputaţiei plus cheltuielile de judecată. Părinţii celor doi elevi au încercat să explice că acţiunile profesoarei sunt nefondate. Mama unuia dintre ei a recunoscut că fiul său a creat acel cont fals de Facebook, pe care l-ar fi şters, însă, o zi mai târziu. Pentru fapta sa copilul s-a ales cu scăderea notei la purtare la 5. După acest incident, copilul de 14 ani la acea vreme ar fi fost nevoit să meargă la psiholog.

Mama celuilalt elev a spus că totul ar fi fost doar ”o glumă copilărească”, mai ales că poza cu maimuța ar fi ilustrat porecla atribuită profesoarei în şcoală.

Judecătorii clujeni au decis că faptele celor doi elevi ”au adus atingere onoarei şi reputaţiei reclamantei", aşa că părinţii lor sunt acum buni de plată: 30.000 de lei, cu titlu de despăgubiri, respectiv publicarea, pe cheltuială proprie, a hotărârii instanţei într-un cotidian local de largă audienţă.  

HOTĂRÂREA: Pe data de 31 mai 2021, Judecătoria Cluj-Napoca a decis să oblige părinții celor doi elevi minori să plătească profesoarei, împreună, suma de 30.000 lei și să publice hotărârea într-un ziar, pe cheltuiala lor. Unul dintre elevi și profesoara au fost nemulțumiți de soluție, pe care au contestat-o cu apel. Pe data de 8 noiembrie 2023, Tribunalul a menținut în întregime sentința Judecătoriei. 

Comentarii Facebook