Inscripție în limba maghiară amplasată ILEGAL în Parcul Central - FOTO

 

Gruparea MOST-ACUM a înlocuit un banner din Parcul Central, de la foișorul unde sunt oficiale căsătoriile, cu altul pe care numele Primăriei Cluj-Napoca era scris și în limba maghiară.

 

Activiștii de la MOST -ACUM au fost furioși că ”Primăria a înlăturat inscripţia în limba maghiară”.

 

”În zorii zilei de duminică activiştii mişcării MOST-ACUM au schimbat bannerul din pavilionul parcului cu unul bilingv conţinând denumirea şi logoul primăriei astfel încât lângă Primăria Municipiului Cluj-Napoca a apărut şi inscripţia Kolozsvár Polgármesteri Hivatala. Din cauza unei intervenţii din partea autorităţilor bannerul bilingv demn de tradiţiile şi de caracterul multilingv al oraşului nu a servit nici măcar 24 de ore locuitorii oraşului Cluj-Napoca.

 

Angajaţii primăriei au sesizat schimbarea în doar câteva ore şi au înlăturat denumirea primăriei în limba maghiară prin tăierea părţii de jos a bannerului.

Potrivit mişcării MOST-ACUM cuplurile maghiare doritoare să se căsătorească în pavilion trebuie să aibă parte de aceeaşi circumstanţe ca cele române. Nu putem vorbi de respect faţă de cultura fiecăruia până când nu respectăm limba fiecăruia dintre locuitorii oraşului. Nu putem vorbi de toleranţă dacă autorităţile iau decizii potrivit cărora în parcul oraşului lângă inscripţiile in limba română nu pot apărea şi cele în limba maghiară.

 

Primarul Clujului, Emil Boc a vorbit cu ocazia deschiderii Zilelor Culturale Maghiare din Cluj din acest an despre faptul că în ultimii 10 ani lucrurile au revenit la normal şi fiecare dintre noi se poate simţi acasă în Cluj-Napoca. Respectul faţă de cultură şi tradiţii sunt prioritare.

 

Stimate Domnule Primar! Ce fel de toleranţă este cea care nu permite apariţia unei inscripţii în limba maghiară nici pe o suprafaţă neoficială, decorativă, destinată căsătoriei?

 

Sperăm însă că în dimineaţa de duminică înainte de tăierea inscripţiei măcar un cuplu tânăr a avut ocazia de a se căsători sub inscripţia bilingvă purtătoare a spiritului european”, au afirmat cei de la MOST-ACUM.

 

Comentarii Facebook