Înscrierea la creșele publice din Cluj, aproape imposibilă. Părinții, nevoiți să-și ducă copiii la privat: „2500 de lei pe lună sunt enorm de mulți bănuți”


O mămică din Cluj-Napoca a explicat situația complicată prin care trece, din cauza programului de înscriere la creșe.

Femeia, ca și multe alte mame a dorit să-și înscrie copilul la grădiniță deoarece perioada de concediu de maternitate i s-a încheiat. Din păcate femeia a descoperit că nu poate să-și înscrie copilul la o creșă publică deoarece perioada înscrierilor fiind mult după momentul în care trebuia să se întoarcă la muncă.

Fără alte soluții mămica și-a înscris copilul la una dintre creșele private din Cluj Napoca, cu ideea că va putea opta pentru una publică atunci când se deschide perioada înscrierilor. 

,,Stimate domnule primar, probabil nu sunt prima și nici ultima mămică care strigă cu disperare că situația creșelor publice din Cluj-Napoca este un adevărat dezastru. Sunt o mămică care a fost nevoită să-și înscrie copilul la o creșă privată pentru că concediul de maternitate s-a încheiat înainte ca înscrierile la stat să aibă loc, însă cu dorinta ca la momentul înscrierilor la stat să depun dosarul pentru o cresă publică, pentru că recunosc, 2500 de ron de dat pe lună sunt enorm de mult bănuți.”, a explicat femeia.

Potrivit reglementărilor de înscriere la grădinițe și creșe un copil poate fi înscris la o singură grădiniță odată iar părinții pot să treacă 3 opțiuni pe cererea de înscriere. Problema apare atunci când cererea este acceptată, ca și în cazul femeii care a fost nevoită să-și ducă copilul la creșă, deoarece dacă Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIR) semnalează că pentru copilul respectiv a mai fost depusă o cerere de înscriere la altă unitate de învățământ, înscrisă în baza de date, întrucât a fost validată, dosarul de înscriere nu este acceptat și rămâne valabilă opțiunea deja asumată pentru acea unitate de învățământ.

,,Normal că toate creșele private vor venturi și se asigură de înregistrarea copiilor in SIIIR înainte de înscrierile la stat, iar condiția cum că cererea la stat se aprobă doar dacă copilul nu apare în SIIIR, este un mare scam și bănuiesc și alte interese financiare aici având în vedere anomalia. Cum ar fi trebuit sa procedez până sunt deschise înscrierile la stat?

Trebuia sa îmi duc copilasul în grija dumneavoastră? Aveți în plan sa rezolvati aceasta situație critică în care sunt mulți părinți?”, le-a transmis mămica autorităților locale.

Amintim că Cluj-Napoca este orașul cu cele mai scumpe creșe și grădinițe private din România, costul mediu lunar fiind de 2270 de lei în 2023. 

Comentarii Facebook