In calul lui Matei Corvin a fost montata o "Capsula a timpului", cu mesajele clujenilor!


In interiorul calului din grupul Statuar Matei Corvin a fost amplasata o "Capsula a timpului", care contine mesajele clujenilor. Acestea vor putea fi citite la urmatoarea restaurare a statuii.

Asociatia culturala Amaryllis din Cluj a colectat mesaje de la sute de clujeni, de la ziare, filme documentare sau poezii.

"Statuia ecvestra a lui Matei Corvin este un simbol al Clujului, iar cu ocazia restaurarii ne-am gandit sa punem o capsula a timpului cu mesaje de la clujeni adresate viitorului. Am primit sute de mesaje, de la poezii la desene, la scrisori, ziare, mici jucarii, chiar si un film documentar despre istoricul statuii. Sunt mesaje, marturii scrise, adresate celor care, poate peste inca o suta de ani, vor restaura din nou statuia si vor vedea o farama din Clujul anului 2010", a declarat Macalik Arnold, reprezentantul asociatiei Amaryllis.

Restauratorii statuii au avut o dezamagire in timpul lucrarilor cand nu au gasit nicio capsula lasata de cei care au construit statuia si nu au vrut ca acest lucru sa se repete.

"Cand am inceput lucrarile de restaurare la statuie nu am gasit nimic lasat de cei care au construit-o, si atunci ne-am gandit sa lasam noi ceva pentru viitor, ca cei care vor veni dupa noi, peste o suta de ani, sa aiba satisfactia de a gasi ceva. Ei vor vedea daca a ramas ceva din ceea ce am pus noi", a declarat Kolozsi Tibor.

Capsula este din cupru, are 40 de centimetri inaltime si 20 de centimetri in diametru.

Grupul statuar Matei Corvin va fi inaugurat la sfarsitul lunii noiembrie, dupa ce lucrarile au fost prelungite de mai multe ori.

Comentarii Facebook