În accidentul mortal de la Gilău, rezultatul UPU Cluj a fost ”fals-pozitiv” la droguri - VIDEO


Directorul medical al Spitalului Clinic Județean Cluj, medicul Adela Golea, a spus că rezultatul analizelor preliminare făcute la UPU Cluj în cazul șoferului Ștefan Cârjă a indicat prezența moleculelor de Tetrahidrocanabinol (THC), substanța activă care este întâlnită în drogurile vegetale hașiș și marijuana. Medicul a precizat că rezultatul a fost invalidat de IML Cluj, unde s-au făcut analize detaliate. ”Pe toate dozările ai o marjă în care ele pot fi fals-pozitive sau fals-negative. Nu este vina nimănui și nu se întâmplă nimic”, a spus medicul Adela Golea. În acest caz, comparativ cu analizele de la IML Cluj, rezultatul de la UPU a fost fals-pozitiv.

În UPU există aparate point of care, care sunt calitative. Pe rezultate scrie prezent sau nu, da sau nu. Fac o dozare, dacă există anumite substanțe. Pe acel aparat se dozează 10 clase de substanțe, dar asta nu înseamnă că dacă acea substanță a ieșit pozitivă este într-adevăr unul dintre droguri sau poate fi o substanță sintetică, substanță care are molecule asemănătoare cu drogul respectiv. De aceea, după ce se face această dozare calitativă, se trimite la dozare cantitativă, la IML. 

Această dozare de la UPU se face din urină, nu s-a dozat nimic din sânge pentru că nu avem aparate care să facă acest lucru. În Cluj, laboratorul de toxicologie, care poate face dozări cantitative, adică să dozeze fiecare tip de moleculă și să spună cantitatea, pe lângă faptul că este prezentă sau nu, este la IML Cluj. Spitalul Județean Cluj pentru această parte de toxicologie nu are laborator”, a precizat Adela Golea.

50502193_516183615536004_7486299525036900352_n.jpg

Foto: Aparatul cu care s-a făcut testarea

Medicul a explicat și de ce pe analiza de la aparatul point of care era trecută o dată din decembrie 2018 și nu 21 ianuarie 2019.

Ora diferită și data diferită pentru că este o problemă de setare. Dacă cineva nu setează aparatul înainte, poate să apară altceva. Aparatul lucrează cu teste rapide, sunt ca niște carduri, cum avem la telefon, dar sunt diferite. Se pune cu pipeta urină și se introduce și se citește. Nu este aparat de laborator, care lucrează cu un etalon și se etalonează în fiecare dimineață. De aceea am spus că sunt aparate care dau rezultate calitative, nu fac acea etalonare”, a precizat medicul. 

În privința ratei de eroare, Adela Golea a precizat că au mai fost cazuri. ”Sunt molecule care seamănă cu moleculele de substanțe pe care noi le urmărim și care ies pozitive. Sunt și situații în care ies elemente fals pozitive sau fals negative. Acest procent de fals pozitiv sau fals negativ există pe toate aparatele și dacă se suspicionează că sunt probleme se schimbă metoda.

Din păcate THC (Tetrahidrocanabinol) are foarte multe molecule care seamănă. Spre exemplu și macul seamănă ca moleculă și arborele de cafea seamănă ca moleculă cu THC, ca să nu vorbim de toate speciile de cânepă.

Trebuie să înțelegem că unele lucruri noi le utilizăm... pentru că am văzut părerea dvs ”Cum puteți trata dacă nu știți ce?”. În urgență sunt niște principii. Noi nu putem trata, dacă așteptăm 7 zile cât durează o selecție completă, cât durează să vezi toate moleculele mici. De aceea mergem pe aceste teste rapide, care te orientează spre anumite substanțe, care te orientează spre un tratament rapid. Este un algoritm care este în favoarea pacientului, de a te orienta dacă există o anumită intoxicație și de a vedea dacă există antidot. În cazul THC nu există antidot. După aceea, în funcție de evoluție și după analizele de alborator iei alte decizii. În acest caz, era important THC -ul pentru dosarul penal. Pentru THC au mai fost situațții, în care la noi a ieșit pozitiv, iar pe laborator nu a ieșit sau a ieșit altă substanță din grupă, dar nu marijuana”, a mai precizat directorul medical Adela Golea. 

Pe toate dozările ai o marjă în care ele pot fi fals pozitive sau fals negative. Nu este vina nimănui și nu se întâmplă nimic. Ceea ce ne ajută pe noi, după aceea este faptul că în funcție de evoluția lui ne schimbăm aceste proceduri terapeutice.

Aș vrea să încercăm să nu sădim în sufletul oamenilor ideea că în toate spitalele există aparate care nu fac 100% ceva, pentru că asta s-ar putea să producă mai multe victime. Dacă sădim această parte de neîncredere, s-ar putea să avem victime pentru că toți vor zice că nu mai merg acolo pentru că aparatul ăla nu ne arată 100% ce avem noi în conpoziție și s-ar putea să ne facă rău. Dar aparatele acestea au fost puse în UPU pentru a ne ajuta să luăm mai repede o decizie. Dacă este negativ să spună că pe acesta îl dau la o parte, spre exemplu pentru infarct, îți spune că nu trebuie internat, dacă iese pozitiv atunci îl tratezi”, a mai spus medicul.

Adela Golea a confirmat că la nivelul spitalului este o anchetă în derulare pentru a se vedea dacă s-a greșit.

IML Cluj a făcut analize folosind sângele șoferului și a reieșit că nu fusese sub influența substanțelor psihi-active.

Comentarii Facebook