Imagini superbe cu un castor filmat în timp se hrănea în Valea Ioni din Florești, la coada barajului - VIDEO


Un castor drăgălaș, o specie protejată în România, a fost filmat în Florești la coada lacului, în zona cunoscută în trecut drept Valea Ioni, dar recent a fost redenumită ”Delta Florești” sau ”Mica Deltă a Floreștiului”.

Castorul se simte foarte bine în acea zonă tot mai populară, unde mai sunt și păsări sălbatice superbe. Imaginile cu acest loc au făcut senzație în mediul online. 

Recent, un alt castor a fost filmat în zona respectivă, iar activiștii civici au cerut crearea unui ”coridor ecologic metropolitan, între Delta Florești și Someșul nostru din zona companiei de apă, până în Cartierul Grigorescu, ca arie naturală protejată urbană. Într-un context în care Ministerul Mediului introduce această categorie în legislația privind ariile naturale protejate, la insistențele activiștilor din Rețeaua pentru Natură Urbană, din care face parte și campania noastră, autoritățile locale din Cluj și Florești au un instrument în plus pentru a proteja mai bine zona, amenințată de urbanism haotic, imobiliare, centură care în mod greșit e prezentată ca rezolvând problemele de trafic din zonă. E posibil ca mizele autorităților pentru proiecte mari de infrastructură & imobiliare să fie așa mari, încât echilibrul acesta fragil dintre om și natură să conteze prea puțin. Noi sperăm totuși ca studiile de biodiversitate din proiectul de culoar metropolitan între Gilău și Apahida, acum în lucru, să ofere o bază de date și informații, inclusiv prin prezența castorilor, pentru o protecție mai mare a biodiversității, cu accent pe această posibilă arie naturală urbană protejată între Florești și Cluj”, au transmis activiștii din cadrul Grupului numit ”Someșul nostru”.

342592277_792972198634758_7827746393032061503_n.jpg

Unde este ”Mica Deltă a Floreștiului”. Zona trebuie protejată, pentru că este minunată

Floreștiul are o ”Mică Deltă”, o zonă naturală fantastică, ce trebuie protejată și menținută în același stadiu. 

În amonte de lacul Florești, există o pădure de luncă în care mai multe canale la Someșul nostru traversează zona formând un habitat bogat în biodiversitate. Aici cresc arbori și plante specifice zonelor umede, iar zonele inundabile temporar formează mici insule, oferind un mediu ideal pentru diverse specii de animale și păsări. Recent, am observat prezența castorului în această zonă, care poate fi văzut în mai multe locuri. Această zonă are asemănări cu canalele deltei și de aceea poate fi denumită Mica Deltă a Floreștiului”, a relatat activistul Adrian Dohotaru.

46293f7bfd5dbaa91732fbee5ab721c5.jpg

8d1f16a880891f2d630c3be90c4ab9f2.jpg

Comentarii Facebook