IMAGINI RARE. Un castor simpatic a fost surprins traversând strada pe trecerea pentru pietoni, la Turda - FOTO


O imagine extrem de rară a fost surprinsă în Turda. Un castor a fost fotografiat azi-dimineață, în timp ce traversa strada pe trecerea pentru pietoni din zona Parcului Central, de lângă podul Arieșului, înainte de sensul giratoriu din Piața Romană.

Prezența castorilor a fost semnalată de turdenii care au frecventat malurile Arieșului, în ultimii ani. Se pare că ar fi mai multe familii în zonă. Primele indicii au apărut pe la începutul anului 2021, când în zona serelor de la Domeniul Public Turda, pe malul Arieșului, au fost observați arbori care erau roși într-un mod specific castorilor. La vremea respectivă, turdenii spuneau că ar fi vorba despre o familie de castori.

Din câte se pare, castorii au venit din zona Mureșului, unde în anii trecuți au fost aduși niște castori, pentru populare. Prezența lor a fost semnalată și în zona Câmpiei Turzii, dar și mai sus pe Arieș, scrie turdanews.net.

Castorii sunt veritabili ingineri și peisagiști ai naturii și de barajele pe care le construiesc (și de micile lacuri de acumulare din spatele lor) beneficiază pești, amfibieni, insecte, țestoase sau păsări acvatice.  În caz de furtuni sau ploi, barajele castorilor reduc riscul de inundații. În perioadele de secetă, apa acumulată se eliberează lent și asigură un flux constant. 

Comentarii Facebook