Duminica 28 Aprilie

Griul betonului și granitului, noul VERDE al Clujului! Protest pentru salvarea copacilor de pe strada Universității, ce vor fi tăiați- FOTO


Clujenii au protestat sâmbătă seara față de ordinul dat de primarul Emil Boc, care va scoate din rădăcină copacii de pe strada Universității, pentru a betona mai mult zona. 

Dacă noi clujenii de cinstele am dezvoltat o idiosincrazie în ultimii ani, aia se cheamă VERDE. 

An de an, ne uităm neputincioși cum copacii din cartierele noastre sunt măcelăriți cu drujba.

An de an, vedem iarba din parcurile noastre distrusă, la marele cinism.

Pe modelul gargarei Iohannisiene cu ”O pădure cât o țară”, care a promis 50 milioane de copaci plantați (și apoi s-a dovedit că e o cacealma) avem și ”Clujul Milion” gargarat de Tișe (bien sur, cu mileonu' de copaci), și apoi mai avem și nu mai puțin gargaraicul 200.000 copaci napocani, girați de primar.

Cei care ne încăpățânăm să trăim în Clujul fizic, cel cu legături cel mult aleatorii cu randările 3D emanate dinspre primărie, știm că realitatea napocană e cel puțin schizofrenică.

Și nu vedem numai că verdele nostru este înlocuit cu gri. 

Vedem o lipsă de respect cronică față de ființe vii în general - care nu suntem numai noi, ci și "restul" ființelor din ecuație. 

Că, vorba aia, cu copacii ce-ați avut? 

Copacii nu sunt mobilier urban. Copacii sunt ființe. 

Mi se pare că ceea ce se întâmplă în acești ani la Cluj și în aceste zile pe str. Universității arată că pentru primărie, noi, cetățenii suntem tot niște randări 3D. Demult.

Îți convine? Ia zi, clujene, poate încă în carne și oase, tu cum te simți? Și, ai face ceva? Și, cam ce ai face?”, au atacat civicii clujeni.

Justificarea lui Emil Boc este că nivelul străzii va fi coborât și falnicii copaci vor rămâne cu rădăcinile afară.

Putem spune că este ”gargară”, deparece la proiectare se pitea ține cont în primul rând de acești superbi copaci, care țin umbră de 20 - 30 de ani pe stradă. Plantarea de copaci tineri va aduce deservicii uriașe, pentru că aceștia vor ajunge la înălțimea celor de azi peste mult timp.

”Dragostea” Primăriei Cluj-Napoca față de verdeață s-a manifestat și acum în deplinătatea formelor ei. Se pare că griul betonului și granitului este noul verde al Clujului.

Primăria Cluj-Napoca face precizări cu privire la lucrările care se desfășoară pe strada Universității:

Conform proiectului „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogalniceanu, strada Universitatii și străzile adiacente”, vor fi înlocuiți 29 de arbori din cei 37 existenți, care vor fi replantați în zone cu deficit de copaci (de exemplu: pe aliniamente stradale și în alte zone verzi).

La finalul lucrărilor, pe strada Universității, se vor planta 49 de copaci, rezultând un plus de 12 arbori, de diferite specii (tei, salcâmi, ginkgo biloba).

Acțiunea a fost necesară având în vedere faptul că prin proiect se prevede coborârea cotei străzii, ceea ce ar fi avut ca efect rămânerea rădăcinilor arborilor la suprafață, iar acest lucru ar fi dus la uscarea acestora, precum și ca urmare a lărgirii trotuarelor pentru circulația pietonilor”, precizează Primăria Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook