Fotografia începutului de an de la Cluj! Răsărit de soare roșu la Cluj - FOTO


Unul dintre cei mai prolifici fotografi clujeni, Sergiu Răzvan, a surprins din nou pe toată lumea cu un răsărit de soare superb.

Sergiu a ridicat drona deasupra Clujului și a reușit să imortalizeze acest cadru. 

În imagine, razele soarelui de dimineață au fost blocate de turla bisericii Sf. Mihail, din Piața Unirii, iar efectul este unul special. 

img_2779-1024x1024.jpg

De ce vedem soarele roșu la răsărit sau la apus

Dacă ne-am afla în spaţiu, soarele ar fi văzut cu totul altfel decât îl vedem pe Pământ. Potrivit scientia.ro, Soarele ar apărea alb din spaţiu pentru că lumina ce o trimite Soarele nu are doar o singură culoare, ci toate culorile la care ne-am putea gândi. Unele din ele sunt vizibile, iar lumina din spectrul vizibil poate fi roşie, portocalie, galbenă, verde, albastru, violet şi indigo (ordinea lor contează, aşa că este bine să reţineţi "ROGVAIV"). Când ochiul uman percepe toate aceste culori în cantităţi aproape egale, amestecate, precum este cazul luminii de la Soare, ochiul uman percepe alb.

Astfel, în timpul zilei, Soarele este sus pe cer şi parcurge o distanţă de aproximativ 30 de km de atmosferă. Dar la apus şi răsărit, Soarele nu mai este deasupra, ci oblic, mai aproape de linia orizontului, ceea ce face ca razele sale să vină pieziş şi să străbată o distanţă mai mare în atmosferă. Poate 40, poate 50 de km, în orice caz, mai mult. Străbătând un drum mai lung, lumina galbenă, care este cel mai la dreapta din grupul rămas ROG este deviată cel mai mult, astfel că din direcţia Soarelui noi nu vedem decât culorile R (roşu) şi O (portocaliu), drept pentru care la început Soarele va apărea portocaliu, iar pe măsură ce va coborî şi mai aproape de orizont, distanţa străbătută de lumină în atmosferă va creşte şi mai mult, până când şi culoarea O (oranj) dispare şi mai rămâne doar R (roşu), singur şi zgribulit, dar victorios, dând atât culoarea Soarelui, cât şi pe cea a cerului.

Comentarii Facebook