FOTO. Dezastru ecologic în Parcul Est, zona „Între Lacuri”. Tone de gunoi și colibe instalate: „Primăria Cluj-Napoca este principala responsabilă”


Fața urâtă a „orașului de cinci stele”! Parcul Est este plin de gunoaie și colibe improvizate. Activiștii de mediu speră că situația se va schimba odată cu declararea parcului ca arie naturală urbană, până atunci însă zona abundă în tone de gunoi, de toate felurile. Potrivit ONG-ului pentru protecția mediului, care a semnalat problema „Primăria Cluj-Napoca este principala responsabilă”, căci oamenii care au ajuns să-și construiască acolo colibe, sunt și ei victimele unui sistem defectuos.

Deși s-au făcut acțiuni de ecologizare în Parcul Est, zona încă are o „latură întunecată” care trece ușor neobservată de administrația locală.

Acum ceva timp prezentam Parcul Est dintr-o perspectiva optimistă legată de întreținerea acestuia și a faunei sălbatice de acolo. Asociația SOS Parcul Est a luptat cu interesele imobiliare și electorale ca acest spațiu sa devină o arie protejată și credem că în curând vom vedea îndeplinit acest vis. Exista și o latură întunecată, asta pe lângă dezinteresul Primăriei și al stării amenajărilor de acolo, care sperăm să fie rezolvate odată cu declararea parcului ca arie naturală urbană. Este vorba despre gunoiul produs de către pescarii de lângă lacurile 3-5, pe care nu îi verifică nimeni și de către cel puțin două grupuri de persoane semi-nomade, care și-au instalat acolo tabere și care lasă în urmă dezastru, nu doar în ce privește covorul de gunoi, ci și distrugerea vegetației, aprinderea stufului, care implicit ucide animalele de acolo. 

s3.jpeg

Din informațiile noastre, un grup ar fi venit din cartierul “Dallas” - zona Pata, iar celălalt nu ar fi pentru prima data instalat acolo, provenind din județul Mureș. Acești oameni sunt și ei victimele mai multor factori, nu sunt acolo pentru ca își doresc, ci pentru ca nu au alternative, trebuie integrați. Primăria Cluj-Napoca este principala responsabilă ca problema socială de la Pata Rât și de pe strada Cantonului sa fie rezolvată într-un mod uman și ca acea comunitate sa fie integrată ACCELERAT, altfel vom avea periferia și separarea acestor colonii la nesfârșit. Reamintim despre activitățile educative pe care le-am desfășurat recent cu copiii de la Pata Rât și care vor continua. Vom reveni pe acest subiect. Poliția locală a fost anunțată și se va ocupa de evacuarea acestor colibe, sperăm sa fie igienizată și zona, ceea ce nu va fi ușor.”, explică reprezentanții Organizației pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului - OPMCB, pe pagina de Facebook.

Comentarii Facebook