Fostul comisar european, Corina Crețu: ”Sunt bani pentru Spitalul de Urgență de la Cluj. Trebuie să devină o urgență națională!”


Fostul comisar european, Corina Crețu, i-a răspuns ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, care a spus că până în 2024 se va pune fundația spitalului regional de urgență de la Cluj. 

In legătura cu unele comentarii referitoare la “lipsa fondurilor” pentru noile spitale regionale de la Cluj, Iasi si Craiova, as vrea sa fac unele precizări:

Construcția celor trei spitale regionale a fost prevăzută, cu sumele aferente parcate in Bugetul Uniunii Europene, in cadrul Programului Operațional Regional (POR), care a fost negociat și semnat din partea Guvernului României de către Victor Ponta, iar din partea Comisiei Europene de către mine, in calitate de Comisar European pentru Politica Regionala. 

Termenul de realizare a acestor spitale era 2023. Între timp, s-a obținut din partea Comisiei Europene posibilitatea folosirii fondurilor europene din Bugetul 2021-2027, deși rata de absorbție pentru perioada 2014-2020 este sub 50 % in cazul României. Adică miliarde de euro care stau și așteaptă sa fie cheltuiți. 

Știți foarte bine insistenta mea de a realiza cât mai rapid aceste spitale atât de necesare. 

La ora actuala, cu mari întârzieri, documentația pentru spitalele de la Cluj, Iasi și Craiova este acum completa: studii de fezabilitate efectuate, amplasamente aprobate, finanțările aferente aprobate. In noiembrie 2020, Comisia Europeana a aprobat inclusiv contractele de finanţare din fonduri europene pentru construirea a trei spitale regionale – Iaşi, Cluj şi Craiova. Deci, de acum înainte, implementarea este suta la suta in responsabilitatea autorităților naționale și locale. 

Guvernul ar trebui sa demareze urgent ultima etapa necesară realizarii spitalelor de la Iasi, Cluj și Craiova: organizarea licitațiilor și demararea construcțiilor. 

2024 pentru realizarea fundațiilor mi se pare un termen mult prea îndepărtat, având in vedere parcurgerea deja a celor mai grele etape. 

Așa cum spuneam, in opinia mea, realizarea spitalelor regionale ar trebui sa devină o urgenta naționala”, a comentat Comisarul european pentru dezvoltare regională Corina Creţu.

Citește AICI ce a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

Comentarii Facebook