Fosta jurnalistă Diana Apahidean a pierdut procesul cu Televiziunea Română


Judecătorii clujeni au respins ca nefondată cererea fostei jurnaliste Diana Apahidan, de la TVR Cluj, de chemare în judecată a Televiziunii Publice. Diana Apahidean este acum purtătorul de cuvânt al Primăriei din Turda.

Respinge ca nefondată cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta APAHIDEAN DIANA, CNP ... în contradictoriu cu pârâta SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE, cu sediul în ... având ca obiect pretenţii. Respinge cererea formulată împotriva Studioului Teritorial de Televiziune Cluj al Televiziunii Române, ca fiind îndreptată împotriva unei persoane lipsită de calitate procesuală pasivă. Obligă reclamanta Apahidean Diana să plătească pârâtei Societatea Română de Televiziune cheltuieli de judecată în sumă de 6.939 lei. Cu drept de apel în 30 zile de la comunicare. Apelul se depune la Tribunalul Cluj. Pronunţată în şedinţa publică din 07.12.2018”, se arată în minuta judecătorilor. 

Diana Apahidean a fost concediată, având contract pe perioadă limitată (n.red. altfel ar fi fost intangibilă), după ce a realizat un material la Zilele Culturale Maghiare din 2016, lăsând să se înțeleagă că la eveniment trupa Beatrice ar fi cântat: ”Va fi, va fi, Clujul va fi din nou un oraș maghiar”. De asemenea, materialul precizează că au fost difuzat imagini cu Hitler și Lenin, fiind folosit și sloganul ”Allahu Akbar”. 

Diana Apahidean a fost anchetată de Comisia de etică a TVR și i s-a desfăcut contractul de muncă. Ancheta a reținut că trupa maghiară nu a spus la Cluj ”Va fi, va fi, Clujul va fi din nou un oraș maghiar”, ci la un concert din 2009, din Ungaria. În reportajul de la TVR s-a citata sursa Youtube și anul 2009 pentru imaginile folosite cu momentul în care trupa a spue aceste cuvinte, dar s-a considerat că montajul este tendențios, fiind inserate imagini de la un alt concert.

La concert s-a strigat ”Allahu Akbar” și au fost difuzate imagini cu Hitler și Lenin, dar numai pentru că acesta era mesajul piesei, care condamnă atrocitățile comise de aceste personaje. 

Comisia de etică a fost sesizată și pentru că din materialul difuzat inițial de TVR declarația unuia dintre organizatori a fost trunchiată.

Diana Apahidean a cerut despăgubiri de la TVR pentru prejudiciul de imagine cauzat, scandalul fiind preluat de presa națională. Pentru că a pierdut procesul, la o primă instanță, va mai trebui să achite și 7.000 de lei despăbugiri. 

Comentarii Facebook