Fosilele UNICE în Europa, găsite de un cercetător clujean, donate Muzeului Ardelean din Cluj-Napoca

 

 

Fosilele pterozaurului găsite la Sebeş-Glod, judeţul Alba, de un cercetător clujean au fost donate Societăţii Muzeului Ardelean din Cluj-Napoca. Acestea vor putea fi cercetate studiate.

 

Colecţia paleontologică a Societăţii Muzeului Ardelean din Cluj-Napoca s-a îmbogăţit cu fosilele pterozarului descoperite la Sebeş-Glod, care ne-au fost donate şi sunt expuse în sediul societăţii. La fel ca în cazul fosilelor Balaurului bondoc, descoperite în anul 2009, şi cele ale pterozaurului sunt convins că vor înregistra un interes mărit din partea unor cercetători ştiinţifici din ţară şi străinătate, astfel că vor fi puse la dispoziţia lor pentru a fi studiate şi consultate. De asemenea, fosilele vor putea fi puse şi la dispoziţia elevilor, liceenilor şi studenţilor clujeni interesaţi de domeniul paleontologiei. Singura condiţie este ca aceste fragmente de oase să rămână intacte, să fie păstrate în starea în care se află”, a declarat directorul Societăţii Muzeului Ardelean, Sipos Gabor.

 

Descoperirea a fost făcută de paleontologul clujean Matei Vremir, membru al Societății Muzeului Ardelean, care a spus că a avut noroc că în zona unde a făcut săpături solul este argilos. 

 

Avem mai multe fragmente de oase, două vertebre cervicale, alungite, goale pe dinăuntru, specifice acestui tip de pterozaur, avem un os din aripă şi mai multe bucăţi din falange. Din punct de vedere ştiinţific, fosilele oferă informaţii despre un grup particular de vertebrate, şi anume pterozaurii, reptile zburătoare, care în perioada dinozaurilor ocupau nişa păsărilor. Oasele sunt pneumatice, au pereţii foarte subţiri şi se păstrează foarte greu în rocile geologice şi de aceea avem noroc cu acest schelet parţial, descoperit la Sebeş-Glod, în sedimente argiloase”, a spus matei Vremir.

 

Pterozaurul avea o anvergură a aripilor de circa trei metri şi cântărea zece kilograme. Reptila a trăit în urmă cu circa 68 de milioane de ani.

 

 

Citește AICI și alte amănunte.

Comentarii Facebook