Focar de pestă porcină în Cluj! Obligațiile proprietarilor și fermierilor. Ce măsuri vor fi luate
Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în localitatea Valea Florilor, comuna Ploscoș, județul Cluj, la data de 1 iulie 2025. Ca urmare a acestui fapt, Primăria reamintește proprietarilor de animale și fermierilor din municipiu măsurile obligatorii pentru prevenirea și combaterea răspândirii bolii.
„Având în vedere focarele de pestă porcină africană de pe teritoriul județului Cluj și ultimul focar declarat la data de 01.07.2025 în Valea Florilor, comuna Ploscoș, reamintim obligațiile care revin proprietarilor și fermierilor privind prevenirea apariției bolii pe raza municipiului nostru:
- Anunțarea suspiciunii ori apariției unei boli la animale, precum și a cazurilor de tăieri de urgență sau de moarte a animalelor de către deținători și îngrijitori de animale; Cazurile de tăieri de urgență sau de moarte a animalelor trebuie anunțate imediat medicului veterinar, precum și administrației publice locale;
- În adăposturile unde se cresc porci este interzisă intrarea cu încălțămintea și hainele de stradă;
- Creșterea porcilor este permisă doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, porci mistreți sau proprietari străini care dețin porci domestici;
- Este interzisă hrănirea porcilor cu resturi alimentare. Dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, este interzisă administrarea acesteia în hrana porcilor;
- Se interzice achiziția de porci din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalii), fără documente de mișcare și fără certificat sanitar-veterinar de sănătate.
- Respectarea condițiilor de protecție, bunăstare și biosecuritate privind creșterea porcilor.
- Identificarea prin crotaliere a tuturor suinelor deținute în exploatație;
Obligațiile proprietarilor și fermierilor în caz de suspiciune:
Până la sosirea medicului veterinar oficial, persoanele fizice și juridice care dețin suine suspecte au următoarele obligații:
1. Să izoleze animalele bolnave sau suspecte de boală;
2. Să păstreze cadavrele animalelor moarte, carnea ori produsele obținute prin tăierea de necesitate, fără a le înstrăina sau valorifica;
3. Să nu permită circulația animalelor și a persoanelor în locurile presupuse a fi contaminate;
4. Să păstreze furajele care au venit în contact cu animalele bolnave sau suspecte de contaminare, fără a le administra altor animale;
5. Să păstreze izolate ustensilele de grajd, așternutul, mijloacele de transport folosite și orice alte obiecte care pot fi purtătoare de contagiu”, a transmis Primăria Câmpia Turzii.
0 Comentarii