Familia motociclistului mort la IRA a fost întrebată dacă donează organele

 

Familia motociclistului mort în accidentul de la Podul IRA a fost interpelată de echipa care se ocupă de prelevarea de organe.

 

Conducerea Spitalului Clinic Județean Cluj a afirmat că apropiații lui Octavian Chiorean au refuzat să fie prelevate organele viabile. Monica Costin, directorul medical al Spitalului Clinic de Urgență Cluj, a respins total acuzațiile lansate de un ziarist că medicii i-ar fi propus bani familiei pentru prelevarea de organe. 

 

Această prostie a fost creată de un coleg de-al dumneavoastră. Noi trebuie să vorbim de ea. Pacientul despre care vorbiți a fost în moarte cerebrală. Era din punctul de vedere al programului național de transplant eligibil pentru a fi ținut pentru prelevarea de organe. În cursul zilei de marți, aparținătorii nu au fost de acord ca pacientul să fie donator de organe. Noi nu putem să obligăm pe nimeni. Nu putem face nicio prelevare de organe. Pacientul nu poate fi tinut în moarte clinică decât o anumită perioadă de timp, pentru că decedează.

 

Dacă a decedat nu se mai pot preleva organele. A decedat în jurul orei 16.00. Restul de povești, că se dau bani, nu avem ce să spunem. Trebuie dat și în penal omul acesta care vorbește”, a declarat Monica Costin.

 

Directorul medical al Spitalului Clinic de Urgență Cluj a ținut să explice că medicii nu au voie să decupleze de la aparate vreun pacient. ”Noi avem programul de donator de organe, dar avem atribuția de a vedea dacă un pacient este eligibil și avem obligația de a susține acest donator până la momentul prelevării cu condiția ca apariținătorul să ne dea acordul. 

 

S-a mai spus o prostie că decuplăm pacientul de la aparate. Noi nu avem dreptul etic de a face acest lucru. Omul decedează pe cale naturală. Sunt penale și sunt în afara legii astfel de lucruri”, a mai explicat Monica Costin.

 

Octavian Chiorean, cunoscut de prieteni sub numele de Tavi Chio, a murit marți, 15 aprilie, în jurul orei 16.00. 

 

Motociclistul a fost operat pe creier, dar nu a mai putut fi salvat. din cauza complicațiilor suferite.

 

Octavian Chiorean nu avea permis, iar motocicleta lui nu era înmatriculată. Accidentul în care a fost implicat a fost deosebit de violent, motocicleta pe care se afla tânarul de 23 de ani a rupt un stâlp RATUC de pe marginea drumului.

Comentarii Facebook