Facturile la termoficare vor creste cu 60%! Subventia va fi eliminata din dispozitia FMI


Din iarna 2011-2012 romanii ar putea plati facturi la termoficare cu 60% mai mari, deoarece subventia la energia termica ar putea fi eliminata. Guvernul s-a angajat sa face acest lucru in ultimele discutii avute cu FMI.

Subventia a fost acordata pana acum de la bugetul central, dar si din bugetele locale. Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a anuntat ca Guvernul va elimina subventia acordata de la nivel central pana la finele anului, dar va mentine la acelasi nivel sau chiar va creste ajutoarele pentru incalzire acordate persoanelor defavorizate, anunta Mediafax.

"Exista diferite subventii pentru incalzire. Ajutorul de incalzire pentru cei mai vulnerabili ar putea ramane la acelasi nivel sau ar putea chiar creste. Exista, insa, o subventie acordata de la nivel central, pe care Guvernul vrea sa o elimine in cursul acestui an. Exista, de asemenea, subventii pentru incalzire de la autoritatile locale, dar acestea nu au fost luate inca in considerare", a spus Franks.

Reprezentantii FMI sustin ca prin eliminarea subventiilor va creste inflatia pana la 6%.

"Ne asteptam ca inflatia (dupa eliminarea subventiilor - n.r.) sa fie undeva intre 5% si 6%. Vom face calculele cand vom sti cu exactitate care sunt schimbarile in ceea ce priveste si modificarile la pretul gazelor", a mai spus Franks.

Comentarii Facebook