Exercițiu de salvare din plan vertical în Cheile Turzii - FOTO

 

Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, în colaborare cu Asociația Salvamont Vlădeasa, a organizat, în perioada 23-24 aprilie, în Rezervația Naturală Cheile Turzii un amplu antrenament de pregătire.

 

Scopul acestui antrenament-școală, la care au participat aproximativ 30 de salvatori montani și aspiranți la titulatura de salvator montan voluntar, l-a reprezentat exersarea și repetarea tehnicilor de salvare din plan vertical și din teren accidentat și, respectiv, aplicarea lor pe teren. 

 

Beneficiind inclusiv de prezența unui instructor din cadrul Școlii Naționale Salvamont, participanții la exercițiu s-au împărțit în patru echipe și au simulat tot atâtea scenarii de salvare din pereții verticali ai Cheilor Turzii. Victimele au fost evacuate până la poteca turistică, acestea fiind transportate deasupra pârâului Hășdate cu ajutorul corzilor, tehnică folosită în special la  evacuarea victimelor pe timp de vară.

 

Salvamont Cluj organizează astfel de exerciții de pregătire la fiecare început al sezonului cald, atunci când Cheile Turzii sunt vizitate de mii de turiști și cățărători și când riscul de accidente este destul de ridicat. Pe lângă antrenamentele care vizează strict salvarea din abrupt și din perete, aceste programe de pregătire urmăresc și folosirea corectă a tehnicilor de escaladă și parcurgerea de trasee de escaladă, exerciții de salvare a coechipierului și, respectiv, de cunoaștere a reliefului montan din defileu.

Comentarii Facebook