Miercuri 24 Aprilie

Exclusiv - Clujul nu mai are de azi medici de familie. Contractele au expirat si nu au fost reinnoite

 

Medicii de familie din judetul Cluj nu mai au de astazi nici o relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate Cluj. Contractele au expirat ieri si astazi, 1 aprilie, trebuiau semnate altele noi, dar acestea lipsesc.

"Lipsesc cu desavarsire si nu stim pe ce lucram, pe contractele semnate anul trecut, care prevad unele tarife, sau pe cele din 2010, despre care nu se stie nimic. Noi consultam si suntem la dispozitia pacientilor, dar riscam sa vina Curtea de Conturi peste noi daca scriem pe contractul de pe 2009, cand ar trebui sa intram pe contractul de pe 2010", a declarat pentru Stiri de Cluj.ro, medicul de familie Anca Balan, unul dintre reprezentantii Asociatiei Medicilor de Familie Cluj.

 

Medicii de familie asteapta un anunt oficial, pentru ca acum se bazeaza doar pe zvonuri. "Stim ca s-a facut contractul, dar nu s-au facut din timp normele de aplicare. Acum am aflat ca aceste norme au fost terminate azi noapte, dar nu a mai fost timp sa fie publicate in Monitorul Oficial asa ca am ramas in aer. Acum nu mai avem nici o relatie contractuala cu Casa de Asigurari De Sanatate Cluj", a mai spus Anca Balan.

Medicii sustin ca au fost anuntati ca bugetul pe 2010 va fi cu 30 % mai mic fata de anul trecut. In aceste conditii, ei avertizeaza ca s-ar putea ajunge la faliment pentru ca abia isi vor acoperi cheltuielile cu plata salariilor si a utilitatilor. "Daca ei au redus banii nostri cu 30 % inseamna ca nu vom duce nici un ban acasa. Vom lucra ca sa platim salariile. Eu am impresia ca stiu exact ce vor sa faca. Informatiile sunt ca acest contract este gata si normele au fost scrise azi noapte, dar se mizeaza pe sarbatorile de Paste si ni se dau lucrurile cu lingurita ca sa nu iesim in strada", a mai spus Anca Balan.

In acest moment, medicii de familie din judetul Cluj lucreaza, chiar daca nu stiu pe ce bani. Reprezentantii Casei de Asigurari  de Sanatate Cluj  (CAS) le-au transmis ca trebuie sa astepte sa apara noile norme pentru a putea fi incheiat contractul pe 2010.

Stiri de Cluj.ro a contactat-o pe Crina Grozav, purtatorul de cuvant al CAS Cluj, dar nu a putut da lamuriri pentru ca este in concediu.  De asemenea, nu s-a putut vorbi nici cu directorii institutiei, pana la aparitia acestui material, pentru a comenta criza aparuta.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE

 

 

Doina Mihaila, presedintele Patronatului Medicilor de Familie, a declarat la Realitatea TV, ca in lipsa unui contract cadru si a unor norme de aplicare de astazi se fac numai consultatii, dar nu se "mai emit bilete de trimitere sau retete pentru medicamentele compensate. Avem informatii ca acest contract este gata, dar suma este mult diminuata, de aceea nu ne este prezentat actul".

 

Reprezentantul medicilor sustine ca diminuarea contractelor cu 30 % ar insemna falimentul si ca acest document nu va fi semnat daca banii vor fi diminuati.

 

Comentarii Facebook