Evantaie si matasuri unice la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca

 

Una dintre cele mai apreciate expozitii de evantaie si matasuri poate fi vizitata la Muzeul Etnografic al Transilvaniei in perioada 25 mai-1 iunie.

Aceasta este prezentata clujenilor cu ocazia Zilelor Clujului. Expozitia "Arta si maiestrie in China - umbrele, evantaie si broderii" cuprinde un numara total de 145 de exponate, dintre care 25 de umbrele, 49 de evantaie si 71 de piese brodate.

Expozitia a mai fost prezentata in peste 10 tari din Asia, Africa si Europa.

Evantaiele au aparut in China acum mai bine de 3000 de ani, aproximativ in timpul  dinastiilor Shang si Zhou. Exista numeroase tipuri de evantaie chinezesti: evantaie de hartie, de bambus, de palmier, evantaie cu pene, cu panza, cu insertii de matase sau evantaie din paie de grau. Cu o istorie chiar mai lunga, umbrela a aparut in China inca de acum 4000 de ani iar in prezent reprezinta unul din cele mai populare accesorii ale omenirii.

Scopul ce a stat la baza acestei inventii a fost acela de a-l feri pe om de ploaie insa oamenii au gasit umbrelei noi intrebuintari, in special aceea de a proteja impotriva caldurii si razelor solare extreme. Cu toate acestea, structura de baza a umbrelei a ramas in mare parte neschimbata din antichitate pana in prezent.a

Comentarii Facebook