Evaluarea Națională 2022: Cîmpeanu: „Doar 6% dintre elevi au putut să scrie perfect româneşte. Este o concluzie tristă”


Peste 82% dintre elevi au luat peste nota 5 (cinci) la Evaluarea Națională, a declarat Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, joi, 23 iunie, după ce s-au afișat notele pe site-ul oficial al Ministerului Educației. 

Acesta a spus că la limba română 85,9% dintre note au fost peste cinci. Totuși, Cîmpeanu a arătat că sunt itemi care au avut un procent mic de rezolvare , dând exemplu exercițiul opt din cadrul primului subiect, unde doar 6% dintre elevi au rezolvat integral corect exercițiul care vizeză scrierea corectă, a spus acesta referindu-se la rezolvarea subiectelor la proba de la Limba română. 

„Doar 6% dintre elevii de clasa a VIII-a au putut scrie perfect românește”

Cu alte cuvinte, doar 6% au putut să scrie perfect româneşte. Este o concluzie tristă, dar importantă pentru a şti ce avem de făcut. Mai exact, verbele a vrea, a fi, sau substantivul stradă, adjectivul mândru sau acordul pronumelui cu substantivul, 14% nu ştiu să scrie corect niciunul din cuvintele date la forma cerută”, a spus ministrul Educației. 

Ministrul a mai spus că la un alt item, doar 43% dintre elevi ştiu să identifice verbele. „21% nu au identificat nici măcar un verb”, a mai spus ministrul Educației, conform news.ro.

Cîmpeanu a precizat că un alt rezultat arată că „doar 37% dintre elevi au ştiu să identifice corect o propoziţie principală şi una atributivă. (..) Alte observaţii, 8% dintre elevi nu pot identifica o informaţie prezentată explicit în primul enunţ al unui text dat. 57% dintre elevi au probleme de scriere corectă, de ortografie şi de punctuaţie”, a mai spus ministrul.

15% dintre elevii de clasa a VIII-a nu au știut să rezolve un calcul banal: „Este o concluzie tristă”

În privinţa subiectelor la Matematică, 77,5% note au fost peste cinci, mai exact 115.126 de elevi. Ministrul a spus că 15% dintre elevi nu au răspuns corect la itemul 1 de la subiectul 1, şi anume rezultatul calculului 10 plus 10 împărţit la 10. „Este o concluzie tristă”, a completat ministrul Educaţiei.

Acest subiect a fost gândit ca având cel mai scăzut nivel de dificultate, şi totuşi el a pus probleme pentru 15% dintre elevi. Se naşte în mod firesc întrebarea în ce măsură profesorii s-au ocupat de aceşti elevi, ştiut fiind faptul că începând cu clasa a 5 a acest lucru ar fi trebuit descoperit şi remediat”, a spus ministrul. 

Sorin Cîmpeanu a mai afirmat că 47% dintre elevi nu au răspuns corect la itemul 6 de la subiectul al doilea, care cerea să se calculeze diagonala unui paralelipiped dreptunghic.


Comentarii Facebook