Emil Boc se spală de orice vină în scandalul ridicării unui bloc TURN lângă Parcul Sportiv ”Iuliu Hațieganu”

 

Un bloc de 10 etaje va fi ridicat lângă Parcul Sportiv Iuliu Hațieganu, după ce Consilierii locali din Cluj-Napoca au aprobat acest lucru. 

Primarul Emil Boc a fost întrebat la emisiunea Ziua de Cluj Live, pe Facebook, dacă este de acord cu un bloc de 10 etaje în loc de spații verzi?.

Răspunsul a fost de aruncare a responsabilității mai departe, deși decizia a fost luată în Comisia de Urbanism, pe care primarul o conduce. ”E foarte bună întrebarea și vă rog să o adresați pe toate palierele la cei care sunt responsabili. Eu, ca primar, trebuie sa respect un PUG, care e făcut de specialiști și aș vrea să puneți întrebarea la proiectanții PUG-ului care au schimbat destinația terenului. 

Văd pe foarte mulți mari artiști ai neamului, care sunt arhitecți și care sunt parte la decizii, cum este PUG, și apoi se arată foarte revoltați. Voi, casta sau breasla asta a arhitecților unde ați fost când s-a făcut modificarea, de ce nu ați sărit ca arși? Tac toți mâlc și apoi, ca să dea bine la public, vin și zic că nu e bine. De ce nu ați oprit? Că erați de specializate. Nu mă refer la cei de pe margine care fluieră, ci la cei care au fost cu atribuție de decizie și au făcut PUG, eu ce pot să fac? Dacă nu dau autorizație de construire în condițiile legii, mă dau în judecată pe mine și pe funcționarii mei și plăti daune. 

Doi ani a durat dezbaterea pe acest subiect. Propunerea inițială era de 4 blocuri de 4 etaje și comisiile de specialitate, ca să mai oprească și să mai salveze spațiu verde, au venit cu un bloc de 10 etaje. Nu a fost nicio obiecție față de acest proiect. Eu nu am auzit, iar Primăria, odată ce a intrat pe un drum cu sens unic, nu are ce face. Greșeala a fost când proiectanții au schimbat destinația din spațiu verde în spațiu de construit", a spus Emil Boc. 

Consilierii locali au adoptat, cu 24 de voturi pentru, proiectul de hotărâre privind construirea blocului de 10 etaje în zona Plopilor. Clădirea cu funcțiuni mixte va fi ridicată în vecinătatea Parcului Sportiv Iuliu Hațieganu. Beneficiarul este General Construct SRL, o firmă din Suceava, iar proiectantul este Arhimar Serv, firma care proiectează cam orice bloc din Cluj-Napoca, ultimele fiind cele două blocuri care s-au ridicat pe strada Constantin Brâncuși, zonă care va fi tot mai sufocată de trafic. 

Conform PUG acolo se pot ridica numai clădiri cu 3 etaje, acum s-a mai făcut o derogare și apare un bloc tip lamă, așa cum mai este în zonă.

Culmea este că numai ”băieții deștepți” reușesc să primească astfel de derogări, un constructor obișnuit fiind blocat tocmai de legea pe care acum o invocă Emil Boc, când spune că este obligat să emită autorizația de construcție. 

Emblematic este cazul blocului turn de lângă Podul N, unde firma care a vrut să construiască inițial nu a primit autorizație, dar Radu Vlas, omul de afaceri apropiat de fostul PDL și prieten bun cu Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a primit autorizație fără probleme, după ce a cumpărat afacerea. Acum, turnul este ridicat și apartamentele sunt scoase la vânzare la prețuri astronomice. Pentru apartamentul de la ultimul nivel se cere suma de 500.000 de euro. 

Imagini din cel mai înalt bloc din Cluj-Napoca. Va avea 25 de etaje - FOTO

Comentarii Facebook