Duminica 10 Decembrie

Elvețienii ne fac cadou iluminat cu LED -uri pe 22 de străzi și două clădiri publice din Cluj-Napoca

 

Municipalitatea a semnat contractul de finanțare în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român, urmând să fie modernizat iluminatul interior pentru 2 clădiri ale Primăriei Cluj-Napoca, dar şi iluminatul public pe 22 de străzi. 

 

Bugetul total al proiectului este de 1.888.235 franci elvețieni incluzând T.V.A. (echivalentul a 8.023.110,515 lei), din care 1.605.000 franci elvețieni (echivalentul a 6.819.645,00 lei) reprezintă suma nerambursabilă solicitată în cadrul programului, iar 283.235  franci elvețieni (echivalentul a 1.203.465,515 lei) reprezintă co-finanțarea în procent de 15% de la bugetul local. Cursul valutar CHF - RON luat în calcul pentru determinarea valorii în lei, este cursul BNR valabil la data de 26 iunie 2015, data iniţierii acordului, respectiv  1 CHF = 4,2490 RON.

 

Perioada de implementare este de 18 luni de la semnarea contractului de finanțare.

 

Clădirile care bor beneficia de aceste investiții sunt: Calea Moţilor nr. 3-5-7 (inclusiv clădirea anexă aferentă parking-ului, situată în curtea interioară); Piaţa Unirii nr. 1-2.

 

Cele 22 de străzi sunt: B-dul 21 Decembrie 1989, Aurel Vlaicu, Bogdan P. Haşdeu, Calea Floreşti, Calea Manăştur, Observatorului, Constantin Brâncuşi, Gheorghe Marinescu, Ilie Măcelaru, Ion Popescu Voiteşti, Izlazului, Louis Pasteur, Mioriţei, Moldovei, Nicolae Titulescu, Nod N, Piaţa 1 Mai, Donath, Piaţa Marăşti, Piaţa Mihai Viteazu, Primăverii, Regele Ferdinand.

 

În cadrul acestui proiect vor fi înlocuite 1094 aparate de iluminat în interior şi 1358 aparate de iluminat public.

 

”Acest proiect ne-a permis să realizăm investiții semnificative pentru a reduce consumul și poluarea mediului înconjurător, fără a fi nevoiți să apelăm la bugetul local, pentru că fondurile nerambursabile elvețiene sunt puse la dispoziția comunităților din Europa tocmai pentru a stimula luarea de măsuri care să reducă consumurile energetice excesive”, a explicat primarul Emil Boc. „Practic, consumul va scădea cu circa 42-44% și astfel vom putea realiza în viitor economii la costurile de întreținere ale muncipalității, de aproximativ 65000 euro/an”, a spus primarul Emil Boc. 

 

Modernizarea sistemului de iluminat interior presupune înlocuirea aparatelor de iluminat existente, care utilizează lămpi fluorescente sau cu incandescenţă, cu aparate de iluminat moderne utilizând tehnologia LED. Toate aparatele de iluminat vor fi echipate cu driver de protocol DALI (exceptându-se cele din grupurile sanitare şi holuri), ceea ce va permite controlul acestora pe viitor, prin intermediul unui sistem de comandă. Suplimentar, se va implementa, în scop experimental, un sistem modern de comandă şi control al iluminatului, cu reglaj automat al nivelului de iluminare, pentru 4 birouri. Acestea se vor echipa cu senzori de prezenţă şi lumină, care vor ţine cont de nivelul de iluminare naturală, respectiv de gradul de ocupare al încăperii. Studiul si monitorizarea viitoare a sistemului, va evidenţia oportunitatea implementării acestuia la nivelul tuturor încăperilor din clădirile municipalităţii.

 

Prin implementarea proiectului se preconizează realizarea unor reduceri a consumurilor de energie electrica de cca. 44 %  pentru sistemul de iluminat interior, respectiv 42% pentru sistemul de iluminat exterior, ajungându-se astfel la un consum de 251139.25[KWh] pentru sistemul de iluminat interior, respectiv la 630527[KWh] in cazul sistemului de iluminat public. Astfel se preconizeaza o reducere totala anuala a emisiilor de dioxid de carbon de 300 tCO2.

Comentarii Facebook