Eliberarea Clujului, aniversata luni, 11 octombrie, de autoritati in Cimitirul Eroilor, de pe Calea Turzii


Autoritatile vor anivers luni, 11 octombrie, 66 de ani de la eliberarea Clujului. Manifestarile vor avea loc la monumentul Ostasului Roman din Cimitirul Eroilor, de pe Calea Turzii.

Cu prilejul celei de-a 66-a aniversari a eliberarii Clujului, programul va cuprinde primirea oficialitatilor, onorul Garzii, salutul Drapelului de lupta, respectiv intonarea Imnului National al Romaniei de catre muzica militara si oficierea slujbei religioase.

Vor fi depuse coropane de flori si jerbe de catre autoritati si reprezentantii institutiilor publice.
   
Actiunile militare desfasurate in luna octombrie 1944 pentru eliberarea partii de nord a Transilvaniei, cunoscute sub numele de "Operatia Cluj", s-au inscris in cadrul Operatiei strategice "Debretin", executata de Frontul 2 Ucrainean, a carei conceptie generala prevedea executarea a doua lovituri convergente: una principala, pe directia Arad-Debretin, si alta ajutatoare, pe directia Cluj-Debretin.

La 11 octombrie 1944, a fost eliberat cel mai mare oras al Transilvaniei " Clujul " de Diviziile 18 Infanterie si 2 Munte, care au invaluit orasul pe la nord-est si, respectiv, pe la vest, fiind sprijinite si de forte sovietice din Corpul 104 care au actionat frontal.

Comentarii Facebook