Sambata 28 Ianuarie

Elevii clujeni au fost în vizită la lagărul de la Auschwitz-Birkenau - FOTO

 

Câştigători la una dintre ediţiile trecute ale Galei excelenţei ”10 pentru Cluj – Juniorii Clujului, Speranţele Cetăţii”, 49 de elevi ai Liceului Maranatha au fost în vizită la lagărul de la Auschwitz-Birkenau.

 

Alături de cinci dascăli, elevii de la Maranatha au realizat un periplu de patru zile în cadrul căruia au refăcut traseul groazei parcurs de miile de deportaţi din Cluj-Napoca şi Transilvania în lagărele de exterminare naziste, în scopul de a conştientiza drama prin care a trecut umanitatea în timpul Holocaustului din cel De-al Doilea Război Mondial.

 

Cel mai important obiectiv al acestei excursii a fost acela de a le imprima elevilor mei ideea că în absenţa unei educaţii adecvate in spiritul tolaranţei şi al respectului faţă de celălalt, riscăm să repetăm şi chiar la un nivel superior, să multiplicăm ura rasială, antisemitismul acum şi  în viitor. Este a treia generaţie a Liceului Maranatha, care parcurge acest drum al suferinţei evreilor, fiecare dintre copiii care au participat la acest proiect a rămas  marcat de atrocităţile comise împotriva comunităților de evrei din Europa şi de ferocitatea şi formele cele mai hidoase prin care omul îşi poate manifesta ura faţă de aproapele său, care este diferit”, a explicat Emanuel Ungureanu, profesorul de istorie al Liceului şi coordonatorul acestui proiect. 

 

Am văzut multe documentare la ora de istorie despre suferinţele evreilor, dar nimic nu se compară cu experienţa trăită pe viu în aceste locuri macabre şi mă refer la, ghetoul evreilor din Krakov dar mai ales, lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau, unde fiecare metru pătrat este pătat de sângele celor peste 1.000.000 de evrei masacraţi aici. Am plâns când am văzut imagini cu hăinuţele şi papuceii unor copii de evrei, are au venit în braţele părinţilor lor şi au fost smulşi de lângă cei dragi şi aruncaţi direct în camerele de gazare. Am rămas mută în faţa cinismului şi bestialităţii unor fiinţe umane faţă de semenii lor. Nu voi uita niciodată ce am învăţat aici și anume lecția dureroasă a faptului că în circumstanțe excepționale oamenii pot deveni mult mai cruzi ca niște animale”, a spus Haideea Ţărmure, elevă al Liceului Adventist Maranatha, participantă la proiect.

Comentarii Facebook