Elevii claselor a VIII-a din toată țara au început examenul de Evaluare Națională! Vezi subiectele primite la Limba și literatura română

   

Evaluarea Națională a început. Așteptarea elevilor de clasa a VIII-a a luat sfârșit, iar subiectele de la Limba și literatura română deja au apărut în mediul online.

Evaluarea națională a început astăzi, 19 iunie, cu examenul la Limba și literatura română. 

Începând cu ora 8:30 a fost permis accesul în săli pentru elevi iar odată cu ora 9 broșurile de examen au fost împărțite elevilor, astfel s-a dat start la scris în toată țară. Miercuri, 21 iunie va avea loc examenul la Matematică iar joi, 22 iunie, pentru elevii din comunități minoritare va avea loc și examenul la Limba maternă.

Pentru subiectul I elevii au avut de răspuns mai multor întrebări deschise și de tip grilă pe baza textelor „Limir-Împărat” de Ioan Slavici și „Deșertul pentru totdeauna” de Octavian Paler. Ulterior, tot la subiectul I au trebuit să răspundă unor întrebări de gramatică.

La subiectul II a urmat proba literară, unde a fost necesar să compună un text în care să descrie personajul principal din textul lui Ioan Slavici.

Pe baza notelor acumulate în examenul de evaluare la final de ciclu gimnazial aceștia vor putea ulterior să se înscrie la liceu, fiind singurul criteriu de care aceștia depind, începând de anul acesta. Elevii nu au voie să intre în săli cu niciun tip de bagaj, singurele lucruri de care au voie să fie însoțiți fiind un pix, cartea de identitate, o sticlă de apă și cunoștințele acumulate în ultimii ani de studiu, după cum se arată în metodologia pentru organizarea examenelor.

Deși în luna martie a acestui an, Ministerul Educației a transmis faptul că în clasa a VIII-a sunt înscriși un total de peste 177.000 de elevi, totuși, doar 161.500 au fost înscriși la Evaluarea Națională, astfel, 15.500 de elevi rămânând pe dinafară, echivalentul a 1 din 10.

Diferența de 10% o reprezintă elevii care fie nu au promovat clasa a VIII-a, elevii declarați repetenți, cât și elevii care nu doresc să susțină Evaluarea Națională. Este un procent comparabil cu anii anteriori”, a declarat Florin Lixandru, președintele Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale de la finalul clasei a VIII-a, într-o intervenție televizată.

Lixandru a afirmat că elevii nu manifestă dorința de a participa la Evaluarea Națională. Cu toate acestea, trebuie menționat că înscrierea elevilor la acest examen este realizată automat de către școli, prin intermediul secretariatelor lor, pentru toți absolvenții de clasa a VIII-a, conform regulamentelor și legislației în vigoare. Elevii nu trebuie să depună nicio cerere în acest sens, iar părinții nu trebuie să prezinte vreun document. Înscrierea la Evaluarea Națională nu reprezintă o opțiune pentru școli, elevi sau părinți.

Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a nu este obligatorie pentru elevi, dar școlile sunt obligate să înscrie toți absolvenții, "conform evidențelor din școli". Ulterior, elevii au opțiunea de a decide dacă doresc sau nu să participe la probele de examen. 

Conform articolului 75 alineatul (5) din Legea Educației nr. 1/2011 „la finalul clasei a VIII-a, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educației, se realizează o evaluare națională obligatorie a tuturor absolvenților”.

Conform raportului cel mai recent privind starea învățământului preuniversitar, Ministerul Educației a constatat că în anul școlar anterior, 2021-2022, există o creștere a procentului de elevi care nu și-au continuat studiile în clasa a IX-a. Concret, o pondere de 4,2% dintre elevii înscriși în clasa a VIII-a în anul precedent nu au continuat studiile în clasa a IX-a. Această valoare este mai mare cu 1,5 puncte procentuale față de anul anterior. Motivele pentru aceste pierderi școlare pot include abandonul școlar pe parcursul anului, repetenția sau alte cauze specifice. Ministerul Educației a evidențiat această tendință în raportul său, subliniind importanța abordării și monitorizării acestor aspecte în sistemul de învățământ.

Captura-de-ecran-din-2023-06-18-la-23.35.36.png

Sursă foto: EduPedu.ro

Conform EduPedu.roDacă datele se mențin în aceste limite, din cei 15.500 de elevi de clasa a VIII-a care nu au fost înscriși de secretariatele școlilor în Evaluarea Națională 2023, dacă între 3.700 și 6.800 de elevi ar fi rămas repetenți, pentru restul de 10-12.000 nu există nicio explicație oficială, în afară de cea de mai sus, a secretarului de stat Lixandru: aceștia sunt „elevii care nu doresc să susțină Evaluarea Națională”.

Poze cu subiectele de la Limba Română:

1.jpg

2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg6.jpg7.jpg

Comentarii Facebook