Elevi clujeni in excursie la Auschwitz in cadrul proiectului: "Noi refuzam sa uitam..."


Elevii de la Liceul Teologic Adventist, unul dintre castigatorii celor trei editii ale galei "10 pentru Cluj- Juniorii Clujului, Sperantele Cetatii", a folosit banii primit premiu pentru o excursie la Auschwitz.

Liceul a fost laureat la categoria mediu, pentru activitatea continua, neobosita de a ajuta comunitatea clujeana sa invete ca este important pentru calitatea vietii noastre sa avem grija de mediul inconjurator. Timp de trei ani, elevii clujeni au strans sumele din premii, pana cand au ajuns la valoarea necesara pentru a acoperi o excursie in Polonia, la Auschwitz.

La poiectul numit "Noi refuzam sa uitam..." au participat 37 de elevi ai liceului "Maranatha". "Tinerii liceeni si-au propus sa refaca o parte din traseul tragic al destinului evreilor care au si-au gasit sfarsitul in lagarele de concentrare fiind exterminati in imensa masina de ucidere in masa nazista, care a fost sistemul de lagare Auschwitz-Birkenau. Unul dintre momentele cele mai importante ale acestui eveniment a fost vizita fostului ghetou  Kazimierz, din Cracovia,  unde tinerii  au fost marcati de  intelegerea faptului  ca fenomenul antisemit din nefericire nu este legat strict de nazism, ci este o "molima" care are radacini vechi in istorie", a explicat coordonatorul proiectului, profesorul de istorie, Emanuel Ungureanu.

"Am fost impresionata de contrastul dintre verdele crud al primaverii, papadiile care au invadat imprejurimile cazarmilor si imaginile pe care le am din filmul Lista lui Shindler, si pare aproape imposibil sa-ti imaginezi ca aici la Birkenau au fost ucisi sute de mii de semeni ai nostri", a spus  Bianca Popa, eleva in clasa a XII-a.

"Mi-e foarte greu sa imi dau seama cum puteau niste oameni intregi la minte sa trimita la moarte prin gazare, copii de cativa anisori, spunandu-le parintilor acestora ca ii trimit sa faca dus, nu cred ca animalele ar fi in stare de asa ceva", a spus si Deborah Opris,  eleva in clasa a X-a.

Companiile care au finantat premiile acestor elevi in cele trei editii ale galei sunt Rosal Group, C&A si CON-A.

"Este un exemplu extraordinar pentru tinerii clujeni, acest act de rabdare si faptul ca elevii au avut maturitatea de a-si propune sa foloseasca banii primiti drept premiu pentru un proiect din care sa castige cu totii, atat din punct de vedere educational, cat si uman. Mai mult, in acest fel, proiectul Primariei de a premia excelenta a fost valorificat la maximum, in timp si a constituit pentru castigatori o miza suplimentara in motivatia lor de a se implica in protejarea mediului inconjurator si in proiectele comunitatii clujene", a declarat primarul Radu Moisin.

Comentarii Facebook