Elevele de nota 10 din Cluj. Două șefe de promoție explică de ce își continuă studiile în țară, respectiv în străinătate


Mulți dintre elevii de top din România, cel puțin la nivel de Cluj, aleg să studieze în străinătate, mai ales când vizează o carieră în cercetare. Daria și Diana sunt atât cele mai bune prietene cât și șefe de promoție la un liceu de prestigiu, cu media 10. În timp ce una dintre ele va studia matematica în Germania, cealaltă a decis că va da examenul la Medicină, în țară. Sunt două drumuri diferite între care oscilează anual mii de absolvenți de liceu din România.

Am ales să plec, ca să studiez matematica, pentru că nu prea sunt oportunități de cercetare în România, în domeniu. Am încercat să mă axez și pe varianta combinată cu informatica, dar tot matematica pură mă atrage cel mai mult, iar pe partea asta se pune accent un pic mai mare în străinătate”, povestește Diana-Maria Harambaș (19 ani), șefă de promoție, cu media 10, la Colegiul Național Emil Racoviță din Cluj, pentru Europa Liberă România

Diana este admisă deja la Jacobs University din Bremen, Germania, după ce a susținut probele în sistem american (STA) încă de la finalul anului trecut. Anual, alte zeci sau chiar sute de absolvenți de liceu de elită iau o decizie similară și aleg să studieze „afară”. Majoritatea aleg să se și stabilească acolo, iar unii dintre ei sunt integrați chiar în structuri de cercetare sau didactice ale instituțiilor unde studiază. Alții sunt ofertați cu joburi foarte atrăgătoare, notează sursa citată. 

Pentru a începe studiile la Bremen, Diana va trebui doar să își mai ia și Bacalaureatul. Pentru o multiplă olimpică națională, care a terminat cu media 10 pe linie și gimnaziu și liceul, nu ar trebui să existe emoții.

La fel de meritorie este și Daria-Maria Jidavu, cealaltă șefă de promoție de la liceul clujean. Cele două sunt cele mai bune prietene, dar spre deosebire de Diana, Daria este hotărâtă să studieze Medicina, în țară, la Cluj. Olimpică națională și ea, atât la matematică, precum și la română și lingvistică, s-a hotărât să dea la Medicină chiar în pandemie.

Pe a IX-a și a X-a eram chiar pornită împotriva Medicinei, nu îmi plăceau nici Biologia, nici Chimia. În pandemie, când mi-am dat seama că pot să fac ce vreau și nu fac nimic, să încerc ceva concret, m-am setat că fac Medicină și nu mi s-a mai părut greu”, povestește Daria.

Unul dintre motive a fost tocmai posibilitatea de a-și continua studiile în țară, dată fiind tradiția pe care o are domeniul și în România, explică ea.

Mi-ar plăcea să plec, în ideea de noutate și să descopăr locuri noi, dar mi-e foarte dragă țara, cu bune, cu rele și dacă ar fi să plec, aș merge cu gândul că mă întorc”. Spre deosebire de Diana, Daria are de „tras” din greu pentru admiterea care se dă pe bază de examen din biologie și chimie. Mai ales că materiile nu o atrăgeau în mod deosebit în urmă cu câțiva ani.

Prietenia dintre ele a fost și un imbold de a ține pasul una cu alta și de a nu coborî ștacheta. Au învățat adeseori împreună, iar drumul spre casă l-au făcut de nenumărata ori alături una de alta. Fetele au mers „cot la cot” cu media 10 până la finalul gimnaziului, după care povestea a continuat și la liceu.

FOTO: Europa Liberă România

Comentarii Facebook