Studii pe sobolani despre efectele microclimatului din Salina Turda asupra sanatatii oamenilor

Specialistii Institutului National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie din Bucuresti efectueaza in aceste zile un studiu in Salina Turda.

 

Directorul Salinei Turda-Durgau, Ovidiu Mera, a declarat pentru Stiri de Cluj ca astfel de studii exista, dar ca acestea trebuie actualizate. Studiul va permite cunoasterea exacta a efectelor pe care le are aerul din Salina asupra sanatatii oamenilor. "Studiul se efectueaza pe sobolani albi si, in aceasta etapa, dureaza 20 de zile", sustine Ovidiu Mera.

 

Conducerea Salinei sustine ca un astfel de studiu, efectuat de un organism acreditat de Ministerul Sanatatii, va permite dezvoltarea turismului balnear in zona. In prezent, doar salinele de la Praid, Targu Ocna si Slanic-Prahova au astfel de studii de microclimat si sunt incluse in programul national de turism balnear.

 

Potrivit site-ului Primariei Turda, care administreaza Salina, mediul salin este prielnic in tratarea afectiunilor respiratorii datorita temperaturii constante de 10-12 grade Celsius si a umiditatii de 75-80%, precum si datorita concentratiei optime de aerosoli.

 

Salina Turda a fost inaugurata in 22 ianuarie 2010, dupa ce din 2008 a fost supusa unui proces de modernizare. Proiectul a costat aproape 6 milioane de euro, cea mai mare parte din suma fiind obtinuta printr-un proiect Phare.

Comentarii Facebook