Marti 27 Septembrie

După vacanța de Paște elevii din clasele terminale să vină la școală în efectiv complet și în scenariul roșu


Elevii din clasele terminale să vină fizic la școală cu toată clasa, nu doar jumătate de efectiv cum este în prezent reglementarea, iar cei din școlile speciale să vină cu prezență fizică, indiferent de scenariu. Acestea sunt două solicitări făcute joi de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în prima ședință a Comitetului pentru Revenirea României la Normalitate. 

Am solicitat să fie analizată posibilitatea de eliminare a condiției care vizează înjumătățire efectivelor în clasele terminale în scenariul roșu. Am explicat că nu are niciun fel de logică atâta vreme cât în aceeași școală, pe același palier, două clase identice, cei de clasa a IV-a pot veni cu prezență fizică efectiv complet, cei de clasa a VIII-a, care au în luna iunie de susținut Evaluarea Națională, trebuie să vină doar jumătate. 

O a doua cerere pe care am prezentat-o a fost aceea ca școlile speciale să fie deschise integral cu prezență fizică începând cu data de 5 mai, la revenirea din vacanță, respectiv 10 mai pentru elevii din clasele terminale. Sunt peste 27.000 de elevii cu cerințe educaționale speciale, sunt elevi care, în cea mai mare parte, au nevoie de cabinete de stimulare polisenzorială, de cabinete de stimulare psihomotricitate, de cabinete de logopedie, au nevoie de kinetoterapie. Dacă cineva își imaginează că acești peste 27.000 de elevi pot primi aceste elemente în online sau acasă se înșeală amarnic. Fiecare zi pierdută pentru acești copii înseamnă o aprofundare a riscului de eșec total în educație. Sunt convins că vom avea înțelegere.

Mai mult decât atât, săptămâna viitoare, așa cum a fost anunțat, va fi făcută o analiză, o fotografie de moment din perspectiva ratei de infectare pentru a se vedea dacă ne putem permite prezența fizică mai mult decât în scenariile care sunt deja anunțate + cele două elemente pe care le-am precizat deja.

Acest lucru ar trebui să se rezolve de la revenirea din vacanța de Paști”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Cîmpeanu a mai spus că a solicitat și teste non-invazive pentru elevi și profesori, astfel încât să fie făcute testări când există simptome sau când sunt contacți ai unui caz confirmat. Elevii sunt în vacanță până pe data de 4 mai, iar cei din anii terminali, până pe 8 mai.


Comentarii Facebook