Duminica 29 Ianuarie

După criza COVID, Clujul e lovit de criza gunoaielor! Miroase în tot orașul a ghenă de gunoi din care curge levigat


Clujenii din tot orașul reclamă că nu mai pot trăi din cauza mirosului de gunoi care vine de la noua rampă ecologică de lângă Pata Rât.

Depozitul ecologic realizat de Consiliul Județean Cluj a fost deschis recent, iar acolo se aruncă numai deșeuri ”fracție umedă”, conform Gărzii de Mediu, care spune acest lucru, dar nu a făcut un control acolo.

Cert este că gunoaiele de la rampa RADP, constituită rapid de Primăria Cluj-Napoca acum câțiva ani când Clujul risca să rămână cu deșeurile în stradă, pentru că rampa veche de la Pata Rât nu mai avea capacitate, sunt duse în depozitul nou realizat de Consiliul Județean, după ce a fost răscolit tot munte de gunoi adunat în ultimii ani. Mirosul în zona centurii ocolitoare, Vâlcele - Apahida, care trece fix pe lângă noul depozit este de nerespirat. Gunoaiele sunt aduse în containere speciale și aruncat pe folia specială din depozit, iar vântul transportă mirosul pestilențial spre Cluj-Napoca. Practic acolo se aruncă deșeuri care au trecut de stația de sortare, printr-un ciur. 

Soluția pentru a rezolva această problemă nu o oferă nimeni. Garda de Mediu Cluj a spus că nu a primit plângeri și că oricum comisarii pot stabili numai olfactiv că miroase în tot orașul, deoarece nu au aparatură. Așa s-au spălat pe mâini rapid, directorul fiind din același partid politic cu cei care conduc județul.

În Cluj-Napoca MIROASE a gunoi. Garda de Mediu: ”Un om a reclamat. Noi nu avem aparat de măsurare, putem numai să mirosim”

Și anii trecuții mai mirosea a gunoi și levigat (apa care rezultă din fermentarea gunoaielor) în zona Borhanci, dar nivelul nu atingea nici 10% din ceea ce se întâmplă acum. 

Clujenii reclamă pe aplicația MyCluj, că mirosul este insuportabil. Redăm mai jos o mică parte dintre plângeri:

”Bună seara, In cartierul Bună Ziua aproape ca nu se poate respira. Este un miros de gunoi insuportabil. Nu e prima data când întâmplă acest lucru. Care este problema și ce acțiuni concrete se iau pentru a evita repetarea acestei situații? Multumesc!”.

”Miroase a ghena de gunoi in cartierul Buna Ziua de pe la ora 12.00; din ce am inteles de la altw persoane, a fost si ieri aceeasi situatie ( in mai multe cartiere din orasul Cluj: Manastur, Marasti, Zorilor etc.). Am observat o anumita recurenta la acest fapt si as dori sa aflu care este motivul si daca se face ceva pentru a stopa fenomenul. Multumesc!”.

”De ieri, in cartierele Manastur si Marasti, miroase ingrozitor a gunoi, oriunde mergi. Am intalnit mai multe persoane care s-au plans de acest aspect si in alte cartiere. Se pare ca se intampla recurent, deoarece a fost la fel si acum vreo doua saptamani. As dori sa stiu care este cauza si daca este periculos pentru sanatate. Multumesc”.

”Buna Ziua, De 2 zile miroase ingrozitor in zona Soporului, Baza Sportiva Gheorghei de la groapa de gunoi. In contextul in care se lucreaza in mare parte de acasa, va rugam sa luati masuri pentru a nu inhala zilnic aerul toxic. Multumim”.

”Buna ziua, de doua zile vine un miros groaznic de la groapa de gunoi, care se asterne peste orasul minunat de 5 stele cu o calitate de viata ridicata. sunt convins ca orice european ar dori sa stea in acest oras cu o calitate de viata ridica si un miros de gunoi. As dori sa stiu ce face primaria pentru a rezolva aceasta problema??? Multumesc”.

Comentarii Facebook