Doina Cornea a MURIT

 

Doina Cornea a MURIT - Dojna Cornea, cunoscuta dizidentă a regimului comunist, s-a stins din viață la vârsta de 89 de ani.

 

Doina Cornea a difuzat în perioada comunistă numeroase texte şi proteste prin radio ”Europa Liberă”, intrând astfel în vizorul Securității. Clujeanca a ajuns să fie ținută în arest la domiciliu, fiind păzită în permanență de un agent plasat  de Securitate în fața casei. 

 

Doina Cornea a fost asistent universitar la catedra de limba franceză a Facultăţii de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai din din Cluj.

 

În perioada 1982 - 1989, Doina Cornea a difuzat 31 de texte şi proteste prin radio "Europa Liberă". În 1983, ea a fost concediată de la universitate şi supusă unor anchete, interogatorii și bătăi. 

 

În timpul amplelor manifestații din Piața Universității, din 1990, Doina Cornea făcea un apel important la adresa românilor, în lectura lui Emil Hurezeanu: ”Români, cetăţeni ai ţării! Istoria, în condiţiile date, ne-o scriem singuri! E ultima noastră şansă de a ne întoarce în Europa. Muncitori, ţărani, intelectuali! Ce garanţii politice pot prezenta domnii Iliescu, Brucan, Petre Roman, cu alte cuvinte întreaga echipă a FSN care, de 40, 30 sau de 20 de ani încoace, au slujit partidul unic şi au consimţit aproape la toate nelegiuirile regimului comunist? Vă veţi da votul celor care, în vara anului trecut, pregăteau cu sprijin sovietic o lovitură de stat? Putem oare consimţi că aceşti oameni, vizaţi de Punctul 8, să ne reprezinte aspiraţiile politice şi sociale ca deputaţi, ca senatori sau ca preşedinţi? E posibil oare ca tocmai acum, când toate ţările din fostul lagăr socialist privesc cu speranţă spre Europa, noi, românii, să nu ne dăm seama că suntem duşi din nou spre Siberia?”.

 

Comentarii Facebook