Doi medici din Cluj, reținuți pentru că au eliberat adeverinţe false de vaccinare. Cum acționau


Doi medici din Cluj-Napoca, unul de 26 de ani și altul de 41 de ani, au fost reținuți după ce au eliberat adeverinţe false de vaccinare. 

Poliția din Alba a confirmat că a fost reținută o doctoriță tânără, de 26 de ani, care lucra la centrul de vaccinare din Ocna Mureș. 

Cercetările au fost extinse și asupra unui bărbat din județul Cluj, pentru instigare la fals informatic. Acesta este tot medic, are 41 de ani, și a fost și el reținut. Aceștia vor fi prezentați Parchetului cu propunere de arestare.

Se pare că medicul de 41 de ani ducea clienți la centrul de vaccinare din Ocna Mureș, pentru eliberarea de adeverințe de vaccinare false. 

Din cercetări a rezultat că, la data de 28 iunie a.c., o persoană ar fi accesat registrul electronic de evidenţă a vaccinărilor al unui centru din judeţul Alba şi ar fi eliberat, mai multe adeverinţe, care atestau, în fals, vaccinarea efectivă la acel centru de vaccinare, a mai multor persoane, care nu au fost vaccinate în locaţia respectivă. O persoană, respectiv un medic din Cluj, urmează a fi condusă la sediul poliţiei, iar alte 10 persoane vor fi citate, pentru audieri.

Sesizările iniţiale au venit de la instituţiile subordonate din teritoriu ale Ministerului Sănătăţii, care au reclamat încercarea unor cetăţeni de a obţine certificatul digital folosind adeverinţe false, iar ministrul Ioana Mihăilă a sesizat procurorii.

Falsurile au fost înregistrate la centrul de vaccinare din oraşul Ocna Mureş, unde, la un moment dat, s-a constatat existenţa a şapte doze de vaccin în plus faţă de numărul de persoane vaccinate efectiv.

Adeverinţele ar fi fost scoase de medicul din Cluj pentru români care locuiesc sau urmau să plece în străinătate. Persoanele respective s-ar fi vaccinat cu prima doză, dar nu au mai venit la centru pentru a primi şi a doua doză. Medicul a scos adeverinţele ca şi cum persoanele ar fi fost vaccinate cu ambele doze.

Comentarii Facebook