Desi sunt absolventi de studii superioare, 100 de asistenti din Cluj nu pot beneficia de ele! Ministerul nu vrea sa le mareasca salariile!

Ministerul Sanatatii pune 100 de asistenti medicali din Cluj intr-o situatie cel putin delicata: aceea de a fi facut studiile superioare degeaba.

 

Cei aproape 100 de asistenti medicali, se plang, potrivit Gazeta de Cluj  ca nu sunt incadrati la locurile de munca in concordanta cu noile studii.In timp ce reprezentantii Ministerului Sanatatii si cei ai Directiei de Sanatate Publica spun ca nu au posturi disponibile, asistentii medicali sustin ca posturile lor trebuie schimbate automat potrivit legislatiei in vigoare, in conformitate cu studiile absolvite. Nemultumirea lor a ajuns la Avocatul Poporului, care le da dreptate.

 

"De subliniat faptul ca petentii se incadreaza in dispozitiile acestor prevederi legale, deoarece au dobandit gradul principal in conditiile legii, anterior datei de 31 decembrie 2010. De asemenea, art. 2 din aceeasi lege prevede faptul ca in anul 2011, pentru personalul nou-incadrat pe functii, pentru personalul numit/incadrat in aceeasi institutie/autoritate publica pe functii de acelasi fel, precum si pentru personalul promovat in functii sau in grade/trepte, salarizarea se face la nivelul de salarizare in plata pentru functiile similare din institutia/autoritatea publica in care acesta este incadrat. Prin urmare, date fiind toate aceste argumente de ordin legal, se poate concluziona faptul ca sunt indeplinite toate conditiile pentru incadrarea petentilor in functia de asistent medical cu studii superioare cu grad principal. Orice conduita contrara ar echivala, practic, cu retragerea unui drept castigat de catre petenti, nerecunoasterea gradului profesional de asistent medical principal dobandit printr-un examen organizat si promovat in conditiile legii constituind un abuz si, totodata, o discriminare la adresa absolventilor promotiei 2010", a declarat pentru Gazeta de Cluj Camelia Reghini, sef Birou Teritorial  al Avocatul Poporului Cluj.

 

Pentru a renunta de drepturile financiare ce li se cuvin dupa absolvirea studiilor superioare, asistentilor din Urgente li s-a comunicat ca noua incadrare le va aduce un salariu mai mic, pentru ca gradul pe care il au nu va mai fi recunoscut.  

 

"Anul trecut, am terminat, la Cluj, UMF-ul cu licenta, la specializarea asistenti medicali. Sunt angajata la Urgenta si am facut o cerere pentru modificarea postului pentru a primi salariul conform noilor studii absolvite, dar de la Resurse umane ni s-a spus ca vom fi incadrati, dar nu vom pastra gradul principal, adica voi primi mai putini bani decat pana acum. Pana sa termin facultatea eram incadrata ca asistenta principal cu studii postliceale. Cum este posibil ca, dupa ce am terminat facultatea, sa imi ia un grad obtinut printr-un examen?!", a spus Livia A., una dintre cei aproape 100 de asistenti medicali clujeni care se afla in aceasta situatie.

 

Cititi tot articolul pe Gazeta de Cluj

Comentarii Facebook