Deșeuri farmaceutice aruncate în Tarnița. Plajele sunt pline cu medicamente: antibiotice, analgezice și anticonceptionale expirate - FOTO EXCLUSIV


UPDATE - Poliția a deschis un dosar penal pentru a-i depista pe cei care au aruncat medicamente expirate în Tarnița


În cursul după amiezii, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Florești s-au deplasat în zona lacului Tarnița, unde, în cadrul verificărilor preliminare au fost descoperite și ridicate diverse ambalaje și medicamente care păreau a fi neutilizate.

Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal întocmit pentru comiterea infracțiunii de infectarea prin orice mijloace a surselor sau rețelelor de apă, dacă apa devine dăunătoare sănătății oamenilor, animalelor sau plantelor, urmând ca la finalizarea investigațiilor să fie dispuse măsuri legale.


---------------------------

Rocsana Contraș, șeful Serviciului Salvamont Cluj departament Arii Protejate, a sesizat Știri de Cluj în privința unei poluări cu deșeuri farmaceutice depistată pe lacul Tarnița. 

Aceasta a făcut un control în zonă și a depistat acest caz extrem de grav. Medicamentele au fost aruncate cu baxurile, iar apa le-a împrăștiat peste tot, pe plaje.

Baxuri cu medicamente expirate atuncate în lacul Tarnița

În timpul în care se dezbate viața mea personală, pe Tarnița se intampla acum o poluare cu deșeuri farmaceutice. Nu este o problema legată de navigatie, este problema grava de mediu. Doua plaje sunt pline de medicamente expirate. Pe luciul de apa în Golful Dobru de asemenea plutesc antibiotice, analgezice și anticonceptionale expirate. Medicamentele expirate sunt deșeuri periculoase. Propun ecologistilor și activiștilor de mediu sa manifeste mai puțin interes pentru viața mea privată și mai mult interes fata de problemele reale care se intampla pe Lacul de acumulare Tarnita unde în acest moment plutesc baxuri întregi de medicamente”, ne-a declarat Rocsana Contraș, șeful Serviciului Salvamont Cluj departament Arii Protejate.

152731204_928340747979831_4470422177763766858_n.jpg

153355037_714895152507082_4737647021643048712_n.jpg

Aceasta a spus că pescarii din zonă au început să adune cutiile care plutesc pe apă.

Prin munca, implicare și seriozitate voi arată în continuare ca merit sa fac parte din structura CJ Cluj care se ocupă de supraveghere și verificare zone protejate și lacuri. Sperăm sa ajungă cât mai curând Garda de Mediu la fata locului. Pescarii din zona au început sa adune în barcă cutiile ce plutesc la suprafața apei”, a declarat Rocsana Contraș.

Rocsana Contraș - Șef Serviciu Salvamont Cluj departament Arii Protejate: Am sesizat Garda de Mediu Cluj

Șefa Serviciului Salvamont Cluj departament Arii Protejate a verificat zona și a adunat câte deșeuri a putut, fiind la datorie în acest caz grav. 

Aceasta a fost atacată la persoană foarte dur de ecologistul Adrian Dohotaru, fără nicio legătură cu activitatea ei profesională, consideră Contraș. ”Mi se pare nefiresc ca un activist de mediu să lanseze atacuri la persoană fără legătură cu activitatea profesională a persoanei vizate. 

Vă asigur că, la fel ca până acum, îmi voi desfășura activitatea în limitele competențelor care revin Serviciului Salvamont Cluj departament Arii Protejate.

Nu am reținut în susținerile Dvs. niciun argument concret în sensul că nu m-aș achita de obligațiile care îmi revin în cadrul Serviciului Salvamont Cluj.

Privitor la Lacul Tarnița, arăt că împreună cu colegii mei din cadrul Serviciului Salvamont am participat în ultimii ani la mai multe acțiuni de igienizare, curățenie si ecologizare în zona respectivă, fără a vă observa printre cei care ne-au susținut sau care au participat alături de noi”, a spus zilele trecute Rocsana Contraș.

Șefa Serviciului Salvamont Cluj departament Arii Protejate a organizat repetate acțiuni de control și igienizare a lacului Tarnița. 

153115796_468642264493586_7344893283264622263_n.jpg152912715_168500044901028_1806698762216986960_n.jpg153291881_751826102108149_6240970491159998002_n.jpg

Rocsana Contraș a sesizat Garda de Mediu pentru a se face verificări și în pădure, unde sunt medicamente aruncate. ”Trebuie verificate cutiile unde sunt ambalaje întregi. Posibil se va putea identifica cine le-a aruncat. Se pare ca de sus din DJ107P au fost aruncate. Tot versantul e plin”, a mai spus aceasta. 

Ecologistul Adrian Dohotaru i-a dat replica Rocsanei Contraș

Adrian Dohotaru îi cere în continuare demisia Rocsanei Contraș, pe care spune că nu a atacat-o la persoană, ci s-a referit numai la activitatea ei profesională.

Aruncarea medicamentelor în lac este condamnabilă și e bine că se fac cercetări în acest sens, dar atitudinea Rocsanei Contraș, pe ultima sută de metri, de a arăta problemele de poluare, de a mă invita batjocoritor la curățenie sunt cel puțin ipocrite și tardive. 

Am participat la curățenii, dar mai important am participat la realizarea de campanii de sesizări colective, în urma cărora s-au strâns, doar în ultimele luni, sute de tone de deșeuri. Cele mai recente sesizări colective, care au dus la mobilizare de masă din partea autorităților sunt strângerea deșeurilor de pe malul Someșului, pe câteva zeci de hectare, la aeroport și în Florești.

Rolul unui activist civic nu e să strângă voluntar gunoiul în locul altora, deși poate să aibă un rol simbolic și acest lucru, ci să gândească preventiv, să determine autoritățile să acționeze pentru a diminua cantitatea de deșeuri depozitate ilegal. 

În sensul acesta, Asociația Societatea Organizată Sustenabil S.O.S, alături de Mai Mult Verde și, sperăm, cât mai multe autorități locale de pe culoarul Someșului, vom relua acțiunile, în primăvară, menite să ducă la curățarea altor sute de tone de deșeuri de pe malul râului. În același timp, la propunerea Poliției locale Cluj-Napoca, contribuim cu asociația, cât ni se permite, la conturarea unei strategii la nivel metropolitan care să prevină depozitarea de deșeuri.

Nu cred că o persoană ca Rocsana Contraș trebuie să conducă un birou de Arii protejate, de aceea am cerut prin petiție demisia dânsei. Nu pentru că am avea personal ceva cu dânsa, ci pentru că nu a dovedit nicio calificare, alta decât apartenența la PNL, pentru a ocupa această funcție. 

Nu cred că sunt „atacuri la persoană”, cum susține dânsa, faptul că arăt că există un conflict de interese între relația sa intimă din trecut cu Abdul Rahim, pasionat de sporturi motorizate, care a condus la moartea fostei iubite într-un accident tragic, și „controlul modului de aplicare a prevederilor prezentului regulament [de navigație], precum și constatarea contravențiilor prevăzute de legislația în vigoare și de prezentul regulament se fac de către agenții constatatori din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont – Salvaspeo Cluj - Biroul Arii Protejate”. Asta mai ales în condițiile în care Abdul Rahim se autopropune, în mod repetat, drept persoana cu rol de coordonare în aplicarea sancțiunilor și regulamentului?!”, a transmis Adrian Dohotaru. 

Comentarii Facebook