Descoperire științifică importantă a cercetătorilor de la UBB Cluj. Putem auzi folosind o zonă a creierului dedicată mirosului


Un articol publicat recent în prestigioasa revistă Nature Communications dezvăluie o descoperire remarcabilă legată de modul în care creierul uman procesează informațiile senzoriale. Studiul, realizat de un grup internațional de cercetători și avându-l ca autor principal pe dr. Raul Mureșan de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), arată că o zonă din creier implicată în formarea mirosului joacă un rol esențial și în procesarea sunetelor, ajutând astfel la adaptarea rapidă la schimbările din mediul înconjurător.

Pentru a investiga această conexiune, cercetătorii au realizat un experiment pe șoareci, antrenându-i să rezolve o sarcină în care recompensa era legată fie de un miros, fie de un sunet, în funcție de context. Regulile sarcinii erau schimbate periodic, iar echipa a monitorizat activitatea cerebrală pentru a observa cum învățau șoarecii să recunoască noile reguli și să își ajusteze comportamentul.

Această descoperire aduce o înțelegere mai profundă a mecanismelor prin care creierul se adaptează rapid și eficient la situații noi. De asemenea, poate avea aplicații practice în tratarea tulburărilor cognitive sau comportamentale, precum dificultățile de adaptare, și poate contribui la dezvoltarea tehnologiilor care imita flexibilitatea creierului uman. Cercetătorii consideră că acest studiu deschide calea pentru explorări suplimentare în modul încare creierul combină informații din mai multe simțuri pentru a ghida deciziile comportamentale.

'Rezultatele noastre indică faptul că axonii de feedback dintre cortexul piriform și bulbul olfactiv transmit informații despre identitatea stimulilor și semnificația acestora în funcție de context, ajustându-se rapid la schimbările de mediu', precizează autorii studiului.

Raul Mureșan, unul dintre autorii principali ai articolului publicat în revista Nature Communications, conduce, la Institutul Transilvan pentru Neuroștiințe (TINS), laboratorul care se concentrează pe dezvoltarea de instrumente avansate pentru analiza seriilor cronologice și este afiliat la Institutul STAR în cadrul parteneriatului strategic cu UBB.

Comentarii Facebook