Descoperire spectaculoasă a cercetătorilor clujeni, de 33 milioane de ani vechime. Vezi ce au descoperit specialiștii UBB - FOTO


O echipă de cercetători români de la Universitatea Babeş-Bolyai a descoperit cea mai veche fosilă a unui biban de mare din Europa. Fosila se află în prezent în colecţia Muzeului de Paleontologie-Stratigrafie al UBB din Cluj-Napoca.

Specia Dicentrarchus oligocenicus, veche de aproximativ 33 milioane de ani, din Oligocen, a fost prezentată în luna ianuarie 2022 în revista ştiinţifică „Historical Biology”. Ea a fost descoperită în judeţul Vrancea, pe valea pârâului Coza, de către Marian Bordeianu.

Zona în discuţie este pe cât de instructivă pe plan geologic, pe atât de pustie, arareori călcată de om. Numele speciei indică vârsta formaţiunilor geologice de provenienţă. Descoperirea se rezumă la un schelet aproximativ complet care se deosebeşte morfologic de toate speciile oligocene sau mai vechi deja cunoscute, dar care se aseamănă extrem de mult cu actualul lavrac. Fosila tip se află în colecţia Muzeului de Paleontologie-Stratigrafie al UBB”, a anunţat UBB într-un comunicat de presă remis Agerpres.

Din echipa de cercetători care au făcut descoperirea fac parte Ionuţ Grădianu (UBB şi Muzeul de Ştiinţele Naturii din Piatra Neamţ), Marian Bordeianu (UBB) şi Vlad Codrea (UBB).

Cei trei specialişti din cadrul Laboratorului de Paleotheriologie şi Geologia Cuaternarului al Universităţii Babeş-Bolyai, alături de Nicolae Trif de la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu au mai prezentat, în anul 2018, o faună de peşti fosili din aceeaşi regiune, cuprinzând şapte specii, respectiv un rechin şi şase peşti osoşi, dar, potrivit universităţii clujene, niciuna nu are valoarea sistematică a noii forme.

fosilă.jpeg

Lavracul sau bibanul de mare european este unul dintre peştii marini cu cea mai mare importanţă economică ce se găseşte în crescătoriile din Europa. Acest peşte migrator vieţuieşte în estuare, lagune şi zone de coastă din jurul Mării Negre, Mării Mediterane şi din zonele estice ale Oceanului Atlantic. De-a lungul timpului a fost intens studiat în vederea creşterii în scopuri comerciale, însă până acum se cunoşteau foarte puţine date despre strămoşii lor”, precizează UBB.

Comentarii Facebook