„Demisia silențioasă”: O nouă metodă prin care angajații încearcă să-și recapete viața personală


Mulți angajați nu mai vor să renunțe la privilegiul de a munci de acasă. Și chiar au inventat o nouă metodă de a-și lua timpul personal înapoi - demisia silențioasă. Înseamnă că nu mai stau peste program și nici nu lucrează când ar trebui să fie liberi. Cu alte cuvinte, muncesc doar atât cât e nevoie, sau nici măcar atât.

În ultimii ani, mulți angajați au început să se simtă suprasolicitați la locul de muncă, din diverse motive. 

Noul fenomen: „demisia silențioasă”

De când cu pandemia de COVID-19 și munca de acasă, mulți angajați au realizat că vor să își ia viața personală înapoi. Fenomenul se numește „Quiett Quitting”. Adică încearcă să facă doar strictul necesar la job și nu mai acceptă să lucreze peste program.

Venim și spunem, eu rup ușa la ora 5, indiferent dacă mi-am terminat treaba sau nu. Angajatorul vine și spune da, dar mai aveai și altceva de făcut, iar eu spun, da, dar programul meu era până la ora asta. Angajatorul are această teamă de scădere a productivității sau a eficienței, pentru că a văzut-o în pandemie, în momentul lockdown-ului, atunci a crescut foarte mult, productivitatea și a crescut foarte mult eficiența, odată cu work from home”, declară expertul în resurse umane Aida Chivu. 

Angajații vor să aibă mai multe activități de relaxare

În schimbul orelor petrecute suplimentar la birou, angajații vor acum să aibă diverse activități de relaxare. „Vorbim despre ceea ce înseamnă a pune accent pe calitatea vieții. A realiza că tu ești mai mult decât un angajat, decât muncă sau satisfacție profesională. Îți dorești pentru tine și alte plăceri, alte bucurii, lucru care este absolut sănătos”, explică psihologul Jeni Chiriac. 

Își doresc ca viața lor să fie mai mult despre ei, să se regăsească, să își găsească identitatea, nu doar despre viața profesională. Iar atunci când vor sa muncească suplimentar vor să fie remunerați mai mult”, spune specialistul în comunicare, Mara Eliza Barza. 

Ar trebui sau nu să își pună angajatorii semne de întrebare? 

Angajatul care adoptă un astfel de comportament își reduce productivitatea în timpul programului de muncă, ar trebui să fie un semn de întrebare pentru șefi și să ia măsuri. 

Din punct de vedere al managerului este important să conștientizeze încă de la început gradul de implicare al angajatului în activitățile respective. Pentru că în momentul în care un angajat nu mai este atât de implicat și de productiv, clar are o nemulțumire”, explică consilierul în carierp, Gabriel Chicioreanu, potrivit Digi24. 

De regulă, motivul principal de nemulțumire care le taie angajaților și cheful de muncă îl reprezintă pachetul salarial nemotivant.

Sursa foto: eu.usatoday.com


Comentarii Facebook