Sambata 5 Octombrie

Decontarea cheltuielilor pentru persoanele care cazează refugiați a rămas pe hârtie. Românii binevoitori nu au primit nimic din partea statului


Cu două săptămâni în urmă, autoritățile au promis că vor deconta cheltuielile românilor car egăzduiesc refugiați ucraineni. Dar din păcate, după cum spun chiar binevoitorii care au luat familii din Ucraina în grijă, totul a rămas pe hârtie. Ca să rărească numărul persoanelor fizice care cazează refugiați, statul îndeamnă antreprenorii din HoReCa să îndrume refugiații spre adăposturi oferite de stat, pentru a diminua costurile.

Însă, principala problemă este că adăposturile oferite de stat se supraaglomerează, iar majoritatea ucrainenilor care sunt îndrumați înspre acestea rămân pe o listă de așteptare până se eliberează un loc. Nici în privința decontării cheltuielilor promise persoanelor fizice care adăpostesc refugiați lucrurile nu s-au schimbat, totul a rămas în teorie și nimeni nu știe ce se va întâmpla cu deconturile respective.

Birocrație multă și acțiuni puține

Proprietarii de pensiuni şi hoteluri au fost încurajaţi de autorităţi să ofere cazare şi masă refugiaţilor ucraineni. Statul ar fi trebuit să le deconteze cheltuielile, însă le-a oferit doar birocraţie. Trebuia să se înscrie pe o platformă, să declare câte persoane găzduiesc şi să solicite banii de la primărie. Acelaşi lucru ar fi urmat să-l facă şi persoanele fizice care cazează şi hrănesc refugiaţii din Ucraina. Numai că oficialii s-au răzgândit pe parcurs.

Raluca Cacencu, un hotelier din capitală, spune că: „Am înţeles că vor să apeleze la agenţii economici şi se vor da anumite sume de bani când se termină locurile gratuite”, potrivit Observator.ro.

Nu este foarte clar nici cum se vor deconta cheltuielile făcute de persoanele fizice

Este în lucru o procedură în care, pentru persoanele fizice, se preia această sarcină de către autorităţile locale”, declară un reprezentant ISU.

Cert este că, atât simplii cetăţeni, cât şi antreprenorii din HoReCa trebuie să încheie un contract cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, dacă vor să vadă un leu. Desigur, asta dacă cei de la ISU ar şti ce au de făcut. În unele judeţe, proprietarii de hiteluri şi pensiuni sunt încurajaţi să solicite decontarea în calitate de persoane fizice.

Au spus că, în calitate de persoană juridică, noi fiind o casă de vacanţă, nu vă pot ajuta cu nimic. Că e foarte complicat şi trebuie făcut, nici ea nu ştia să-mi dea detalii despre cum se procedează”, se declară dezamăgit un reprezentant HoReCa.

Dacă autorităţile menţin regula ca cei din HoReCa să fie plătiţi abia după ce statul nu mai are cum cazeze refugiaţi, temerile antreprenorilor se vor confirma. La Romexpo, de exemplu, sunt, în acest moment, 2.000 de paturi de campanie neocupate.


Comentarii Facebook