Decizie fara inima! Institutul Inimii din Cluj a primit bani pentru a opera 50 de copii, pe tot anul 2010

Institutul Inimii din Cluj-Napoca a primit de la Ministerul Sanatatii bani pentru a opera 50 de copii care sufera de malformatii cardiace. Medicii clujeni spun ca vor putea face de cinci ori mai putine operatii decat anul trecut.

In 2009, Institutul Inimii din Cluj-Napoca a primit fonduri pentru 250 de operatii cardiace pediatrice, iar la sedinta de la Ministerul Sanatatii care a avut loc astazi, 21 aprilie, au fost repartizati bani pentru 50 de interventii. La centrul de la Targu Mures situatia este putin mai buna, au fost repartizati bani pentru 100 de astfel de interventii, in conditiile in care anul trecut s-au decontat 300 de operatii.

"Este strigator la cer sa putem opera cu acesti bani numai 50 de copii si cu restul ce se va intampla. In fiecare an in Romania se nasc circa 800 - 1000 de copii cu malformatii, dar daca noi vom putea opera in toata tara numai 150 de micuti,  cu restul ce se  va intampla?" a declarat pentru Stiri de Cluj.ro doctorul Emanuel Chira, medic chirurg pediatric in cadrul Institutului Inimii din Cluj.

Medicii clujeni sunt de parare ca acesti bani se vor epuiza pana la inceputul lunii iulie si dupa aceea vor fi nevoiti sa inchida clinica pentru ca nu vor mai fi bani. "Vom fi obligati sa trimitem pacientii acasa si cei care vor avea bani vor merge sa se opereze in strainatate. Nu multi isi vor permite acest lucru pentru ca o astfel de interventie poate ajunge la cateva zeci de mii de lei", a mai spus doctorul Chira.

Pentru 2010, la nivel national au fost diminuate fondurile si pentru operatiile cardiace pentru adulti. La Institutul Inimii din Cluj -Napoca numarul interventiilor a fost redus de la 600 in 2009, la 420 acum, si la Targu Mures de la 650 in 2009, la 450 acum.

 

In Bucuresti, la Institutul Fundeni fondurile alocate de Ministerul Sanatatii acopera 680 de interventii pe inima, cu 240 mai putine fata de anul 2009, iar la Spitalul Militar Central vor fi facute 60 de interventii, fata de 400 in 2009.

Comentarii Facebook